Cultură

BRAȘOV. „Caravana cinematografică” pentru copiii din sate

 

Copiii din judeţul Braşov se bucură, pe parcursul acestei luni, de filme doar pentru ei, în cadrul proiectului Cinematour Kids, care vrea să suplinească lipsa cinematografului în localităţile lor. Caravana filmelor a pornit din 4 octombrie în localităţile din Braşov şi le aduce copiilor pelicule din Norvegia şi Suedia, premiate, cu subiecte contemporane şi un limbaj cinematografic accesibil copiilor cu vârste cuprinse între 3 şi 12 ani. „În România, în ultimii 25 de ani, s-au produs doar două filme pentru copii. Într-o ţară cu 20 de milioane de locuitori, din cele 874 de cinematografe existente înainte de 1989, au mai rămas 29, realitate care face din România ţara europeană cu cel mai mic număr de cinematografe. Sistemul de învăţământ naţional nu are programe alternative în care să fie inclusă activitatea cinematografică şi în care să se utilizeze acest mijloc de comunicare în programele educaţionale. În ţara noastră există copii care nu au văzut niciodată un film într-o sală de cinematograf sau într-o sală de proiecţie. Există copii care, din cauza sărăciei, a lipsei de educaţie şi de informaţie, nu au văzut niciun program tv sau de cinema destinat copiilor”, au precizat iniţiatorii proiectului.
Filmele proiectate în cadrul acestei caravane sunt „Ploddy, maşina de poliţie la datorie”, „Cei mai duri din curtea şcolii”, „Laşul” (puse la dispoziţie de Ambasada Regatului Norvegiei), „Boo”, „Camioane şi chiftele” (introduse în caravană cu sprijinul Ambasadei Suediei) şi- o premieră „Strada Speranţei” (regia Ştefan Buzea, Radu Nicolae, Alexandru Buzea, primul film de animaţie românesc). Cinematour Kids judeţul Braşov 2017 este finanţată de Consiliul Judeţean Braşov şi Centrul Naţional al Cinematografiei.

„Ploddy, maşina de poliţie” trebuie să păzească cele mai mari atracţii ale parcului din Bodo – o mamă vultur şi oul ei. Când mama vultur este furată, Ploddy trebuie să ia în grija lui puiul de vultur. Viaţa lui liniştită se schimbă radical şi încercarea de a readuce mama lângă pui devine din ce în ce mai aventuroasă.

„Cei mai duri din curtea şcolii” este povestea lui Modulf, de 11 ani, care crede că este un super erou. In fiecare zi el este agresat de cei mai răi băieţi din şcoală. Şi asta e bine. Pentru că dacă Modulf este singurul agresat, ceilalţi copii nu vor fi. Într-o zi, o fată nouă se mută alături, Lise. Lise nu este de acord cu teoriile lui Modulf. Ei îi pasă şi creează dezastru în ierarhiile din şcoală – şi dintr-o dată ea este cea din mijlocul furtunii care trebuie salvată. Modulf este forţat să se confrunte cu propria lui situaţie şi să facă ceva în legătură cu aceasta.

„Laşul”. Lui Idunn (7 ani) îi este frică de întuneric. Într-o zi de iarnă mama întârzie la serviciu. Even, fratele ei mai mare, refuză să facă pe dădaca şi o şicanează cu teama ei de întuneric. În ciuda fricii şi supărată pe Even, Idunn rămâne singură în casă ştiind că va petrece cele mai înspăimântătoare ore din viaţa ei, dar pune la cale şi o răzbunare. Este totul aşa de înspăimântător pe cât pare? Şi cine este de fapt cel laş?

„Camioane şi chiftele”. Acest film este despre căutarea apartenenţei, încercările de a impresiona şi de a linişti chifteluţe supărate. Aparenţele şi culoarea chiar contează? Oricum ar fi, distracţia apare când ne jucăm împreună.

„Boo” este un iepuraş care apreciază liniştea. Alţi trei iepuraşi răutăcioşi fac prostioare şi râd de el că este prea cuminte. Totuşi, când cei trei prieteni sunt atacaţi de un câine, Boo dă teama la o parte şi vine în ajutorul lor.

„Strada Speranţei” este povestea unui băiat de 10 ani, Lorenz, care descoperă un pasaj secret spre o lume secretă aflată sub lumea noastră, care îl va duce într-o mare aventură cu scopul de a salva muzica lumii. Pentru Lorenz o excursie în pădure se transformă într-o aventură incredibilă prin lumea secretă Havala, unde descoperă planul malefic al lui Marcus, proprietarul unei companii miniere, unde tatăl său lucrează ca inginer. Marcus este, de fapt, un geniu malefic, care încearcă să fure muzica din lumea noastre şi s-o transforme într-o sursă uriaşă de energie pe care vrea s-o folosească ca să devină nemuritor.

Programul proiecțiilor
12 octombrie
– 10:30 – Şoarş, Căminul Cultural
– 14:30 – Cincu, Căminul Cultural
13 octombrie
– 9:30 – Holbav, Căminul Cultural
16 octombrie
– 10:30 – Comăna de Jos, Căminul Cultural
– 14:30 – Ticuş, Căminul Cultural
17 octombrie
– 10:30 – Voila, Căminul Cultural
– 14:30 – Mândra, Căminul Cultural
18 octombrie
– 10:30 – Părău, Căminul Cultural
– 14:30 – Şercaia, Căminul Cultural
19 octombrie
– 11:00 – Hărseni, Căminul Cultural
– 14:30 – Recea, Căminul Cultural
20 octombrie
– 9:30 – Vulcan, Căminul Cultural
23 octombrie
– 11:30 – Ucea de Jos, Căminul Cultural
– 14:00 – Viştea, Căminul Cultural
24 octombrie
– 10:30 – Victoria, Căminul Cultural
– 14:00 – Drăguş, Căminul Cultural
25 octombrie
– 15:00 – Budila, Căminul Cultural
26 octombrie
– 10.00 – Dumbrăviţa, Căminul Cultural
– 14:00 – Crizbav, Căminul Cultural
27 octombrie
– 10.00 – Poiana Mărului, Căminul Cultural
30 octombrie
– 17:00 – Şimon, Căminul Cultural
31 octombrie  
– 10.00 – Zărneşti, Căminul Cultural


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button