Cultură

BRAȘOV. Biserica de lemn rămâne deschisă pentru închinare

  • IMG_4700_228286.JPG
  • IMG_4701_228287.JPG
  • IMG_4715_228288.JPG
  • IMG_4704_228289.JPG
  • IMG_4706_228290.JPG
  • sfintire_228296.jpg
  • preoti_228295.jpg
  • sfintire1_228297.jpg
  • mitropolit_228298.jpg
 

Biserica de lemn din Centrul Civic rămâne deschisă atâta timp cât vor fi credincioși dornici să se închine, ziua de astăzi, când s-a făcut resfințirea și reașezarea moaștelor din Sf. Masă fiind singura în care oricine poate intra în Sf. Altar, inclusiv femeile. Oamenii care au umplut lăcașul de cult în a doua zi de Crăciun, dedicată Soborului Maicii Domnului, au rămas după Sf. Liturghie oficiată de mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Laurențiu, care mai întâi a făcut sfințirea în urma reabilitării bisericii, și au așteptat mai bine de o oră pentru a putea intra în altar. Nu au lipsit momentele de nerăbdare și de înghesuială, dar după un timp coada s-a așezat ordonat până la ușă. ÎPS Laurențiu a adus de la Catedrala Mitropolitană din Sibiu și a lăsat pentru închinare astăzi racla cu capul Sf. Andrei Șaguna, pentru canonizarea căruia ierarhul a făcut toate demersurile.

Al doilea hram și doi parohi preoți iconomi stavrofori

Cu prilejul resfințirii, lăcașul de cult a primit și hramul Soborului Maicii Domnului, praznicul de astăzi, așa cum au propus credincioșii și cei trei parohi ai bisericii, părintele Ciprian Robu, părintele Axente Cosmin Coșorean și părintele Florin Aurelian Antonescu. În soborul slujitor s-au aflat protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga, precum și numeroși preoți de la bisericile brașovene.
La finalul Liturghiei, părintele Axente Cosmin Coșorean (foto 8, stânga) și părintele Florin Aurelian Antonescu (foto 9, dreapta) au fost hirotesiți iconomi stavrofori. Iconom stavrofor este un rang onorific bisericesc care se conferă preoților cu o activitate pastorală excepțională de către episcopul eparhiot. Preoții care au un asemenea rang poartă ca semn distinctiv un brâu roșu și o cruce pectorală, iar la serviciile religioase și o bederniță (parte a veșmântului liturgic, de formă pătrată sau romboidală, purtată în dreptul coapsei drepte – foto 9). Părintele Ciprian Robu are deja acest rang.

Citiți și:

BRAȘOV. Sfințire de biserică în a doua zi de Crăciun


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button