BRAŞOV. Beethoven şi Berlioz la închiderea stagiunii Filarmonicii
Horia Andreescu este dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu”, fondator şi dirijor al Orchestrei de Cameră „Virtuozii din Bucureşti”.
În 2004 a obţinut titlul de Doctor la Universitatea Naţională din Bucureşti unde este profesor universitar asociat.
Horia Andreescu deţine titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Braşov.
Premiile şi distincţiile speciale, care i-au fost decernate, stau mărturie artei sale dirijorale elegante şi armonioase.
În 2014 a fost distins de către Majestatea Sa Regele Mihai I cu Decoraţia regală „Nihil sine Deo”.
A colaborat cu toate vârfurile artei muzicale româneşti, cu solişti străini de marcă şi cu orchestre de înaltă ţinută muzicală.
Dirijorul Horia Andreescu a participat cu concerte la nenumărate festivaluri internaţionale.
Horia Andreescu a dirijat şi operă – scenic şi concertant.
În KARDEX-ul Radiodifuziunii Române se află peste unsprezece mii de minute cu lucrări dirijate în concerte şi înregistrări speciale datorate lui Horia Andreescu.
A semnat peste 60 de înregistrări discografice, iar în anii 2007 şi 2013 au apărut două noi CD – uri la casa de discuri germană C.P.O. în compania Orchestrei Simfonice Radio Berlin.
Înregistrările a opt CD-uri cu lucrări de Enescu, 7 dintre ele realizate cu Orchestra Naţională Radio au avut şi au şi acum o bună distribuţie internaţională cu comentarii entuziaste în presa muzicală din toată lumea.
În ultimul deceniu, Horia Andreescu are şi o preocupare constantă: reconsiderarea şi punerea în valoare – prin înregistrări Radio sau pe CD – a creaţiei compozitorilor transilvani din sec. al XVI-lea până în zilele noastre.
Horia Mihail
Pianistul Horia Mihail a debutat în oraşul său natal Braşov la vârsta de 10 ani. De atunci a concertat de peste 200 de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România, inclusiv cu Filarmonica „G. Enescu” din Bucureşti cât şi cu Orchestra Naţională Radio.
„Subtilitatea ritmică şi articulaţia atmosferei şi a culorii sunetului au fost de un fel pe care această muzică (Prokofiev) o primeşte foarte rar”, se scria în ziarul Boston Globe, după una din apariţiile sale.
Horia Mihail a susţinut recitaluri solo şi de muzică de cameră, a colaborat cu artişti cunoscuţi, a primit Premiul I la toate concursurile de pian la care a participat şi a primit burse complete la toate instituţiile de învăţământ superior pe care le-a frecventat.
Horia Mihail a putut fi ascultat la diverse posturi de radio şi televiziune din România, Belgia, Anglia, Statele Unite şi Vocea Americii, şi a înregistrat cu Orchestra Simfonică Naţională Radio din România.
După o perioadă de trei ani în care a fost lector universitar la Boston University, Horia Mihail s-a întors în toamna lui 2002 în România unde este solist al Filarmonicii Braşov.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.