BRAȘOV. Batalioanele române vor trece din nou Carpații, dar cu torțe aprinse
Cinci batalioane, adică peste 200 de militari ai Brigăzii 2 Vânători de Munte Sarmizegetusa, vor desfășura sâmbătă seara un marş cu torţe pe traseele grupurilor de acoperire care, în urmă cu un secol, au intrat în Transilvania. Vânătorii de munte se vor opri la cimitirele şi la monumentele ridicate în memoria eroilor din Primul Război Mondial, unde vor depune jerbe de flori. Potrivit reprezentantului Brigăzii Vânători de Munte, vânătorii de munte vor parcurge cinci trasee, iar plecarea se va face simultan, sâmbătă, 27 august, ora 21.30. Astfel, grupul de acoperire Predeal va pleca de la Predeal la Cimitirul Eroilor de la Timişul de Sus (5 km), Grupul de Acoperire Bran va pleca de la Mausoleul Mateiaş şi va ajunge la monumentul din oraşul Câmpulung (10 km), Grupul de Acoperire Bratocea va pleca de la Cabana Babarunca şi va avea ca punct final monumentul din pasul Bratocea (6 km) – foto, Grupul Tabla Buţii va pleca de la Măneciu Ungureni şi va ajunge la monumentul de la Tabla Buţii (6 km), iar Grupul de Acoperire Predeluş va parcurge traseul Cabana Brădet – Monumentul din centrul municipiului Săcele (6 km).
Asta, după ce dimineață, de la ora 9.00, va fi comemorat la Fundata, printr-o ceremonie la care sunt aşteptaţi şi oficiali guvernamentali, primul erou al Războiului de Reîntregire lt.col. Gheorghe Poenaru-Bordea, care a căzut în urma unui schimb de focuri cu grănicerii austro-ungari la Fundata-Giuvala. De asemenea, ieri au avut loc, în premieră, ceremonii de „Rostire solemnă a numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial”, dedicate împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în ceea ce avea să fie Războiul de Întregire. În 100 de cimitire sau monumente ale eroilor din toata ţara, inclusiv la trei monumente din judeţul Braşov, au avut loc, simultan, slujbe de pomenire, iar personalităţi militare, ale vieţii culturale, politice şi sociale, militari răniţi în teatrele de operaţii şi cetăţeni au dat citire, succesiv, unor liste ce cuprind nume de eroi.
Citiți și:
BRAȘOV. Ceremonii de rostire solemnă a numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial
BRAȘOV. „Să onorăm istoria de acum 100 de ani așa cum se cuvine!”
BRAŞOV. 100 de ani de la „Treceţi, batalioane române, Carpaţii!”
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.