BRAȘOV. „Aviatorul” lui Evgheni Vodolazkin la Clubul de lectură
„Aviatorul”, cartea lui Evgheni Vodolazkin, este un roman generos cu cititorii săi care livrează o experiență memorabilă și la o lectură de suprafață, o poveste care, prin stranietatea intrigii și a personajului principal nu te poate lăsa indiferent, dar care poate ascunde meditații adânci pentru cei dispuși să caute adâncimi metaforice în subtext. Ar putea părea la prima vedere o proiecție oarecum SF: un individ obișnuit trece prin experiența unui experiment criogenic și se trezește făcând un salt temporal de jumătate de secol, în Rusia de la finalul anilor 90.
Romanul este de fapt o cronică recompusă a vieții lui Innokenti Platonov de după trezire, un personaj care caută să își recalibreze orientarea temporo-spațială, să își redefinească prezentul, trecutul și viitorul. Pe de o parte romanul lui Vodolazkin aduce în discuție experiența provocatoare a unui călător în timp: Innokenti nu mai reușește să regăsească suport extern de validare a propriilor experiențe trăite (locurile, străzile, persoanele, tot ce i-a fost familiar vreodată pare să fi dispărut sau să devină aproape de nerecunoscut), pe de altă parte prezentul livrează experiențe total străine și este mai degrabă un prilej de cristalizare a unui trecut la care nu mai poți ajunge, dar pe care l-ai trăit, respectiv a unui trecut recent pe care însă nu l-ai trăit.
Pe lângă această provocatoare temă a timpului și a raportării noastre complicate la el prin memorie, romanul lui Vodolazkin vorbește și despre vină, despre raportarea la istorie, despre vindecare psihologică.
Protagonistul trăiește de fapt într-un arhipelag identitar, își privește viețile posibile și trecute despărțite de apele trecerii timpului, de faptele din afara timpului. Posibila sa dispariție și reflecțiile legate de divinitate îl pun pe inocentul Platonov intr-o postura cu adevărat enigmatică, atunci când lansează o temă cu gravitate spirituală rusească (de care iată, nu scăpăm până la finalul acestui roman tot mai sofisticat în ultimele pagini): putem să ne simțim responsabili nu doar de cele trăite, ci și de cele netrăite?
Sunteți așteptați să vă împărtășiți impresiile voastre despre acest roman astăzi, începând cu ora 18, la o nouă ediție a Clubului de lectură de la Librăria Șt. O. Iosif Brașov.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.