Cultură

BRAŞOV. Au ieşit primii la Revoluţie, au comemorat primii

  • demis.png
  • medalie.png
  • img-4601.jpg
  • IMG_4594_228086.JPG
  • IMG_4590_228088.JPG
  • IMG_4592_228090.JPG
  • IMG_4593_228091.JPG
 

În 21 decembrie 1989, când era departe de a se întrevedea victoria, de la ICA Ghimbav porneau spre Braşov, pe jos, înfruntând pericolul de-a fi împuşcaţi, pentru dreptul la libertate și la un trai demn, aproximativ 1.000 de angajaţi ai acestei uzine.
Evenimentul a fost marcat din nou astăzi când aproximativ 30 de angajaţi sau foşti salariaţi (fioto 1) ai ICA Ghimbav, care se intitulează cu mândrie „revoluționari fără certificat”, și copii ai lor, au depus coroane de flori, au aprins candele pe care le-au aşezat în formă de cruce și s-au recules la troiţa din faţa Prefecturii. Nu a putut fi prezent ca în fiecare an la manifestări, din motive obiective, Suba Arpad, acum lider sindical la IAR Ghimbav.
Aşa cum recunoaşte şi el, coloana de protestatari din 21 decembrie 1989 a fost condusă de Ioan Demi, pe atunci dispecer în secţia de reparaţii avioane.
Ironia sorţii face ca acum, ca și în cazul „revoluționarilor cu patalama”, dintre care destui sunt impostori, și între cei care au înfruntat atunci cu curaj moartea pentru libertatea tuturor este dezbinare. Aşa se face că Ioan Demi (foto 2, dreapta, jos) și un grup mai mic, membri ai Asociaţiei Revoluţia 21 Decembrie Braşov, pe care o conduce, au depus separat o coroană la Troiță şi au aprins lumânări. „În 21 decembrie 1989, am aflat de evenimentele din Timişoara, ne-am adunat în mijlocul întreprinderii şi, dintre noi, a răsărit Ioan Demi, timişorean de origine care ne-a spus să ne încolonăm şi să mergem în oraş. Am pornit în jur de 1.000 de oameni, dar în Braşov am ajuns mai puţini. Pe traseu, am încercat să convingem salariaţii altor uzine să ni se alăture, dar nu am reuşit”, îşi aminteşte liderul sindical, la fel rememorând faptele şi Demi, timişoreanul care a declanşat Revoluţia la Braşov, când încă Ceauşescu era la putere, iar riscurile erau enorme.

Cele două grupuri însă au aceeaşi opinie despre momentul în care trebuie comemorată, la Braşov, Revoluţia. „Am mai spus-o, un eveniment istoric se celebrează în momentul declanșării lui, adică 21 decembrie la Brașov și la București”, afirmă Suba Arpad, precizând că el şi colegii săi de sindicat nu se consideră cu adevărat revoluţionari, chiar dacă au fost în primele rânduri din 21 decembrie.
„Ca în fiecare an venim şi depunem o coroană în memoria celor care s-au jertfit pentru libertate. Braşovul s-a alăturat Revoluţiei în 21 decembrie. În 20 Timişoara era declarată deja oraş liber de comunism şi asta celebrează şi acum. De ce să comemorez eu 22 decembrie? N-a mai existat revoluţie după 22 decembrie. Au existat victime”, a punctat Demi.

Doresc demascarea impostorilor

Ca toţi luptătorii autentici, cei din Asociaţia Revoluţia 21 Decembrie Braşov îşi doresc demascarea impostorilor, în condiţiile în care, numai la Braşov, numărul luptătorilor cu rol determinant creşte continuu şi a ajuns acum la aproape 400 de persoane. Ioan Demi a adus şi le-a colegilor o medalie prin care asociaţia lor era recunoscută încă de acum doi ani. A ţinut-o, însă, ascunsă fostul secretar de stat cu problemele revoluţionarilor, Adrian Sanda, arestat, recent, în ancheta declanşată de Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie chiar pentru certificatele de revoluţionar false. „Medalia a fost ascunsă, n-a vrut Sanda să ne-o dea, ca să ne recunoască ca asociaţie de revoluţionari. Şi noroc cu nea Bjoza Octav (nota red. – preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi acum secretar de stat cu problemele revoluţionarilor, în locul lui Sanda) Nici măcar ăştia de la asociaţie nu au primit aşa frumoasă ca asta”, a spus Demi, referindu-se la cei din Asociaţia Luptătorilor Răniţilor şi Urmaşilor Eroilor (ALRUE) Braşov Decembrie 1989.
El afirmă că există o listă cu aproape 400 de braşoveni care au fost declaraţi luptători cu rol determinant. În opinia revoluţionarului, cei care şi merită acest titlu şi beneficiile financiare sunt, însă, mult mai puţini, de ordinul a doar câteva zeci.

Interesant este că la Troiţă sunt trei coroane de flori, iar cei care au venit primii au găsit-o acolo, fără se ştie cine a aşezat-o.
Pe de altă parte, se pare că cei din ALRUE, care comemorează mâine, dar azi au organizat un simpozion şi un marş, au trecut pe acolo şi au reaprins candelele.

Citiţi şi:

„BRAȘOVUL este al doilea oraș infracțional al Revoluției!”

BRAŞOV. Marş pentru eroii Revoluţiei


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button