Cultură

BRAŞOV. 28 de ani de neuitare

 

„În 1987, în 15 noiembrie, la Braşov, avea să se reaprindă în sufletul românilor, chiar dacă numai pentru o zi, speranţa pentru libertatea atât de mult dorită. Libertatea a renăscut într-o Românie, comunistă, cuprinsă de frig, foamete, teamă şi resemnare. Aici, la Braşov, oraş al Imnului Naţional «Deşteaptă-te române!», al primelor cărţi în limba română, al primului ziar, a răsunat după prea mult timp «Deşteaptă-te române!». Prin revolta anticomunistă de la Braşov, România a arătat întregii lumi că este pregătită să înlăture dictatura comunistă şi să-şi redobândească demnitatea furată de regimul minciunii şi al terorii”, a reamintit astăzi Dănuţ Iacob, prim-vicepreşedintele Asociaţiei 15 Noiembrie 1987, care avea 19 ani atunci.

Revolta s-a declanşat la Întreprinderea de Autocamioane Braşov, printr-o grevă spontană izbucnită în noaptea de 14 spre 15 noiembrie la schimbul III – scânteia fiind aprinsă în Secţia 440 – şi continuată a doua zi dimineaţă cu un marş, până în centrul oraşului, în faţa Comitetului Judeţean al Partidului Comunist Român. Pornită iniţial ca o revoltă cu revendicări sociale, mişcarea a căpătat accente politice, mulţimea ajunsă la Spitalul Judeţean strigând pentru prima dată: „Jos comunismul!”. Refuzul autorităţilor comuniste de a dialoga cu demonstranţii a provocat luarea cu asalt a sediului PCR de către mulţimea adunată. Portretul dictatorului Ceauşescu a fost doborât de pe frontispiciul clădirii şi incendiat. Au urmat intervenţia brutală a trupelor speciale de securitate, arestările, torturile, persecuţiile.
După ce iniţial se anunţase pedeapsa capitală pentru muncitorii arestaţi, sub presiunea opiniei publice mondiale, comuniştii au revenit asupra hotărârii lor, deportând, în urmă unui proces înscenat, 61 de muncitori şi schimbând locurile de muncă ale altor 27 de persoane dintre cele peste 300 arestate şi anchetate în sediile Miliţiei şi Securităţii din Braşov şi Bucureşti.
În 2 ianuarie 1990 a avut loc la Braşov constituirea Asociaţiei „15 Noiembrie 1987”, din care fac parte participanţii la revoltă şi familiile lor care au fost de asemenea persecutate.
„Asociaţia 15 Noiembrie 1987” s-a remarcat de-a lungul anilor prin organizarea a zeci de evenimente privind lupta anticomunistă din România şi ţările din fostul bloc comunist. Printre participanţii la evenimentele organizate de-a lungul timpului s-au numărat Bogdan Lis, preşedintele fundaţiei „Solidaritatea” din Polonia, Vladimir Bukovski, celebru disident rus, Doina Cornea, cunoscuta disidentă anticomunistă, Ana Blandiana, Romulus Rusan, Marius Oprea – istoricul braşovean care a realizat şi o carte de istorie orală despre revolta anticomunistă, diverse personalităţi ale vieţii politice româneşti şi străine.

Manifestări comemorative

Şi în acest an Brașovul va marca împlinirea a 28 de ani de la revolta din 1987. Ca de obicei, manifestările vor fi organizate de Asociația 15 Noiembrie, iar anul acesta, pe lângă cros și depunerea de coroane, brașovenii vor putea să viziteze și „muzeul” amenajat la sediul asociației.
Potrivit președintelui asociației, Marius Boeriu, crosul se va desfășura sâmbătă, î14 noiembrie. Traseul, cu o lungime de 5 kilometri, va fi cel clasic, pe care au mărşăluit participanţii la revoltă, respectiv Roman SA – Prefectură.  Având în vedere evenimentul tragic care a avut loc în București, la Clubul „Colectiv” , toți participanții vor alerga cu banderole negre, în semn de omagiu adus tinerilor care și-au pierdut viața.
În 15 noiembrie, de la ora 11.00, la Monumentul-Cruce din fața Spitalului Județean, unde acum 28 de ani s-a cântat pentru prima oară „Deșteaptă-te române”, va avea loc o ceremonie comemorativă. Tot duminică, de la ora 14.00, la sediul asociației, de pe strada Mureșenilor, istoricul şi publicistul Marius Oprea, care a scris, în colaborare cu Stejărel Olaru, cartea „Ziua care nu se uită. 15 Noiembrie 1987, Braşov”, își va lansa un volum de poezii, iar brașovenii vor avea ocazia de a vizita sediul, transformat într-un mic muzeu cu fotocopii ale documentelor şi fotografiilor legate de evenimentul istoric.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare