BRAȘOV. 231 de cadre didactice vor să definitiveze în învățământ
Pottrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar al Judeţului (IŞJ) Braşov, 231 de cadre didactice s-au înscris pentru a susţine, la vară, examenul de definitivare învățământ. Aceștia urmează să fie inspectaţi la clase, până în 17 iunie. Notam minimă este 8. Pentru a obține gradul didactic definitiv nota la proba scrisă (care va fi susţinută în 4 august) trebuie să fie tot de minim 8.
Pentru examenul din vară, sunt câteva modificări. Cea mai importantă este că anul acesta s-au putut înscrie şi candidaţi care au depăşit vechimea, conform legii, pentru că le fusese restricţionat accesului la examen ca urmare a faptului că specializarea absolvită nu era acreditată sau a fost autorizată să funcţioneze provizoriu. Până s-a rezolvat situaţia, a trecut termenul în care ei au avut dreptul de a susţine acest examen. Astfel, cei care au absolvit înainte de intrarea în vigoare a Legii învăţământului au putut susţine acest examen în maxim 7 ani de la absolvire. Cei care au absolvit după 2011, susţin proba în maxim 5 ani,. Modificări sunt şi la organizarea Comisiei din Centrul de Evaluare. Astfel, la 100 de lucrări vor fi 4 evaluatori, iar lucrările vor fi corectate de un profesor de pe disciplina respectivă, dar şi de un alt specialist pentru partea de pedagogie şi psihologia educaţiei. Dacă vor fi contestaţii, iar la recorectare diferenţa este mai mică sau egală cu un punct, definitivă este nota Comisiei de Contestaţii. Dacă diferenţa la recorectare este mai mare de un punct, va fi alcătuită o altă comisie, iar nota lor va fi cea finală. „O altă modificare este cea legată de programe. Mai exact, au fost într-un fel armonizate programele de la Definitivat cu cele de la Titularizare. Asta pentru că sunt candidaţi care susţin şi Definitivatul şi Titularizarea şi erau diferenţe între programe”, a adăugat sursa amintită. Definitivatul este examenul care le dă profesorilor dreptul de practică în învăţământul preuniversitar. Profesorii se pot prezenta de maximum trei ori la examenul de definitivat, în cel mult 5 ani. Cei care pică definitivatul pot să fie angajaţi în învăţământ doar pe perioadă determinată, ca profesori debutanţi. Dacă sunt şi titulari, dar nu trec definitivatul, îşi pierd catedra.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.