Cultură

BRAŞOV. 20.000 de credincioşi au stat la coadă pentru a se închina Brâului Maicii Domnului

  • pelerinaj Braul Maicii Domnului (3)_207991.JPG
  • pelerinaj Braul Maicii Domnului (6)_207992.JPG
  • pelerinaj Braul Maicii Domnului (5)_207994.JPG
  • pelerinaj Braul Maicii Domnului (24)_207995.JPG
  • pelerinaj Braul Maicii Domnului (1)_207996.JPG
  • pelerinaj Braul Maicii Domnului (8)_207997.JPG
  • pelerinaj Braul Maicii Domnului (9)_207999.JPG
  • pelerinaj Braul Maicii Domnului (20)_208000.JPG
  • pelerinajbraulmaiciidomnului16.jpg
 

Peste 20.000 de credincioşi din Braşov şi din împrejurimi s-au închinat Cinstitului Brâu al Maicii Domnului în cele aproape trei zile cât racla adusă din Grecia a stat în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Piaţa Sfatului. Dacă în prima zi – când Racla cu cinstitul Brâu al Maicii Domnului a fost adusă de o delegaţie de preoţi şi măicuţe de la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia – sute de oameni au întâmpinat sfânta relicvă, imediat ce s-a dus vestea, coada din faţa lăcaşului de cult s-a întins în toată piaţa, pe trei-patru rânduri, mult după Casa Sfatului, în fiecare zi, astfel că ora stabilită, 22.00, nu a putut fi respectată, uşile bisericii închizându-se la miezul nopţii. Chiar şi ieri, când vremea a devenit potrivnică, şirurile de oameni care doreau să o cinstească pe Maica Domnului nu s-au micşorat. De altfel, străini care au văzut pe camerele web coada din Piaţa Sfatului s-au interesat curioşi despre eveniment.

Oameni de toate vârstele, dar surprinzător de mulţi tineri, au stat răbdători, în frig, ploaie şi vânt, cel puţin două ore. Nimeni nu s-a înghesuit, nimeni nu s-a plâns, nimeni nu a vociferat, chiar dacă în faţă au mai intrat alţi credincioşi cărora rudele sau prietenii le ţinuseră locul. Creştinii practicanţi sunt convinşi, de altfel, că este nevoie de puţină jertfă pentru a merita şi a te bucura pe deplin de un dar atât de mare. Din când în când, sub îndrumarea unui consilier parohial, tineri voluntari împărţeau pelerinilor înfriguraţi ceai fierbinte cu lămâie şi aveau grijă să recupereze paharele de unică folosinţă. Dacă afară s-a discutat, pe ton scăzut, despre aproape orice, de la fotbal la reţete şi vreme, de îndată ce au ajuns la intrarea în curtea bisericii, dar mai ales înăuntru, oamenii au tăcut sau au vorbit rar, în şoaptă, strictul necesar, copleşiţi de evlavie, simţind nevoia să se pregătească pentru momentul întâlnirii cu relicva sfântă, o amintire preţioasă ce se păstrează din viaţa pământească şi smerită a Maicii Domnului. Dacă în curte erau gardurile puse de jandarmi pentru a delimita rândurile de credincioşi care intrau şi care ieşeau, în biserică ordinea era păstrată printr-un cordon invizibil.

Fiecare credincios care s-a închinat a primit o iconiţă şi o bucăţică de ţesătură simbolizând Brâul Maicii Domnului, a fost miruit de unul dintre preoţii care au stat prin rotaţie lângă raclă, iar pelerinajul s-a încheiat la miezul nopţii. „Au fost circa 20.000 de oameni, după numărul de iconiţe pe care le-am împărţit. Rândul de credincioşi nu s-a întrerupt decât în timpul nopţii, iar oamenii sunt foarte bucuroşi că au primit acest dar duhovnicesc. Brâul Maicii Domnului este cea mai veche relicvă creştină alături de Sfânta Cruce. Cinstirea lui este de fapt cinstirea Maicii Domnului şi implicit a Fiului lui Dumnezeu, născut din Sfânta Fecioară pentru mântuirea noastră”, a subliniat pr. Dănuţ-Gheorghe Benga, protopopul Braşovului,
Racla cu Brâul Maicii Domnului a ajuns deja la Sibiu, oaspeţii din Grecia fiind întâmpinaţi de ÎPS Mitropolit al Ardealului Laurenţiu şi slujitorii Catedralei mitropolitane, iar credincioşii din oraş şi din împrejurimi vor avea posibilitatea să se închine sfântului odor până sâmbătă, 26 martie, la ora 10.00.

Citiţi şi:

BRAŞOV. Zeci de preoţi şi sute de credincioşi au întâmpinat racla adusă din Grecia

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button