Avanpremiera „ Brașov 1987. Doi ani prea devreme” încheie cea de-a IX-a ediție a FFIR
Festivalul de Film și Istorii continuă la Rȃşnov cu filme de renume, concerte, expoziții şi prelegeri, pȃnă pe 6 august. În acest week-end, organizatorii au pregătit pentru pasionaţii de istorii, din culisele economiei și politicii mondiale, producţii precum The Big Short, The Rise of ISIS, documentarul How to change the world sau clasicul american Wag the dog, cu Dustin Hoffman și Robert De Niro, concerte şi discuţii despre fake news și hipsters cu jurnaliști de renume, scriitori și lectori universitari. Avanpremiera „Braşov 1987. Doi ani prea devreme” va încheia cea de-a 9-a ediție a FFIR, anunta organizatorii evenimentului.
„În al doilea weekend al Festivalului de Film și Istorii Râșnov, am propus celor prezenţi o combinaţie de documentare provocatoare, o serie de producții noi și clasice care ilustrează cu succes temele din acest an. Până în ultima zi de festival, facem posibile întȃlnirile cu personalități precum profesorul universitar Liviu Papadima, jurnalistul Cătălin Ștefănescu, jurnalistul Teodor Tiţă și scriitorul Marius Chivu, care vor dezbate subiecte de la utilizarea fake news în scopuri politice până la evoluția subculturii hipster” a declarat Mihai Dragomir, coordonatorul Festivalului de Film și Istorii de la Râșnov.
Din programul zilei de vineri, 4 august, nu trebuie ratat filmul The Siege, despre războiul din fosta Iugoslavie și asediul asupra capitelei Bosniei, Sarajevo. Tot vineri rulează documentarul We are Legion, despre evoluția asociaţiei de activiști şi hack-eri Anonymous, care au ajuns să inventeze concepte precum terorism cibernetic, urmat de prelegerea “Fake news: Arme de seducţie în masă”, între 16:00 – 18:00, la Cinema Amza Pellea, avându-i invitați pe lectorii Mircea Barbu, Alexandru Macoveiciuc și jurnalistul Teodor Tiţă. De la 18.00, poate fi văzut Wag de Dog, un clasic american, cu Dustin Hoffman și Robert de Niro în roluri principale, despre manevre politice și fabricarea unui război care să acopere scandalul din jurul unui candidat electoral. Începând cu 19:00, în cadrul expoziției “Doi prieteni. Trei săptămâni în Anzi” cei doi autori, scriitorul Marius Chivu și filologul Marius Rădoi, ne vor face părtaşi la making-of-ul fotografiilor şi vor semna autografe. Programul zilei va fi completat, la Cetatea Râșnov, de discuția “Hippies Yuppies Hipsters”, alături de lectorii Liviu Papadima, Cătălin Ştefănescu – jurnalist, Marius Chivu – scriitor și moderat de Daniel Coman – jurnalist TVR.
Ziua de sâmbătă va aduce o serie de documentare și producții noi precum The rise of ISIS, The Big Short, filmul despre declanșarea crizei economice pe Wall Street, și documentarul How to Change the World, povestea pionierilor care au fondat Greenpeace și au definit mișcarea verde modernă. De la 21.00, va fi proiectat Hidden Figures, filmul care spune povestea ascunsă a femeilor afro-americane matematicieni care au contribuit la ascensiuea agenției spațiale NASA. Seara se încheie cu concert acustic Travka, de la 20.00, la Cetatea Râșnov.
Duminică, în ultima zi de festival, de la 15.00, la Cinema Amza Pellea, are loc avanpremiera Braşov 1987. Doi ani prea devreme, produs de Muzeul de Istorie Brașov și Televiziunea Română, în regia lui Liviu Tofan, la care echipa festivalului a asigurat documentarea și producția executivă. Este cea mai amplă documentare asupra momentului istoric din 15 noiembrie 1987 de la Brașov și va putea fi urmărit și pe 15 noiembrie la Televiziunea Română. Cel mai recent film al regizorului român Radu Mihăileanu, Povestea iubirii, va încheia seria de proiecții din această ediție de festival.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.