Coronavirus

Update CORONAVIRUS. Col. dr. Valeriu Gheorghiță despre tulpina „indiană” depistată la BRAȘOV

 

Col. dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anticoronavirus, a declarat – după anunțul privind depistarea unei tulpini „indiene” la Brașov, alta deccât cea care face ravagii în India – că tulpina indiană nu reduce semnificativ eficiența vaccinurilor. La finalul unei vizite efectuate la primul centru drive-thru din București, a făcut un nou apel pentru imunizare. „Tulpina indiană este definită prin prezența a două mutații care se asociază cu reducerea activității neutralizante a anticorpilor, dar nu e un impas semnificativ care să reducă eficiența vaccinurilor”, a spus Valeriu Gheorghiță, într-o declarație de presă. El a precizat că această tulpină, „în comparație cu cea sud-africană, nu e mai rezistentă față de vaccinurile actuale” și nici „neapărat mai contagioasă”. „Vaccinurile își mențin eficiența față de complicațiile bolii, față de riscul de spitalizare. Nu sunt motive de îngrijorare. Rămân aceleași măsuri de prevenție valabile. Mesajul e să ne vaccinăm ca să reducem riscul să se cumuleze noi mutații”, a mai spus medicul militar.

În România a fost confirmat astăzi un prim caz de infectare cu o tulpină indiană. Este vorba de un tânăr de 26 de ani, care a ajuns din India în România, în urmă cu o lună. Valeriu Gheorghiță a mai spus că nu sunt motive de îngrijorare cu privire la acest caz.
Cinci muncitori indieni din Colonia Bod din județul Brașov au fost confirmați pozitiv cu COVID, iar în cazul unuia dintre ei secvențierea a arătat că este vorba despre o tulpină indiană. „INSP a fost informat în această dimineață asupra faptului că un laborator de analize din orașul Sf. Gheorghe a identificat o variantă indiană, B.1.617.2, la o persoană de 26 de ani, care a ajuns în România în urmă cu aproximativ o lună”, se arată în comunicatul transmis joi de Ministerul Sănătății. La data recoltării, adică pe 26 aprilie, persoana infectată era asimptomatică. Autoritățile precizează că persoana infectată cu tulpina indiană și-a făcut un test COVID la cerere. DSP Brașov a demarat de urgență o anchetă epidemiologică și a dispus izolarea cazurilor identificate în Colonia Bod, fiind vorba despre forme clinice ușoare. „Acest grup a intrat pe 13 aprilie în țară și a parcurs toate etapele de control. Au intrat cu teste negative, au făcut examenele de medicină a muncii, nu au prezentat simptome. Datorită faptului că una dintre persoane a dorit să se întoarcă în țară pentru o problemă personală s-a făcut testul, motiv pentru care am identificat virusul prezent. Având în vedere țara de origine a fost solicitată secvențierea la un laborator din Sfântul Gheorghe care a ridicat suspiciunea de tulpina indiană”, a declarat dr. Andrea Neculau, directorul DSP Brașov, la Digi 24. Aceasta a mai spus că urmează să se facă un nou set de analize la București. „Laboratorul din Sfântul Gheorghe afirmă existența acestei tulpini, dar chiar și ei au solicitat confirmare, o a doua opinie. În acest moment spun că doar că există un laborator care a emis această ipoteză, nu pot să spun că este un test definitiv”, a mai explicat directorul DSP Brașov.

Cât de periculoasă este tulpina indiană?

Tulpina indiană, cunoscută drept varianta B.1.6.1.7, a fost înregistrată pentru prima dată în baza de date globală la începutul lunii octombrie, relatează „Libertatea”. Ea a circulat prin India de atunci și chiar s-a extins la nivel internațional. În jur de 20 de țări au raportat cazuri, multe dintre ele în legătură cu persoane care au călătorit din India. Tulpina a fost depistată, printre altele, în Marea Britanie, Germania, Belgia, Elveția, SUA, Australia și Singapore. Oamenii de știință au depistat între timp deja trei variante descendente, cu mutații ușor diferite, ale tulpinii indiene: B.1.617.1, B.1.617.2 and B.1.617.3. Cea de-a doua variantă ar fi cea depistată în România, potrivit INSP. Revenind la tulpina originală indiană, este greu de spus deocamdată dacă ea este principala vinovată pentru catastrofa COVID din India. Problema este că, în relație cu mărimea populației, India a realizat foarte puține secvențieri genetice – singura metodă de monitorizare a evoluției noilor variante. Prin urmare, este încă necunoscut cât de extinsă este tulpina în țara în care a apărut. Se știe totuși că varianta indiană are 13 mutații genetice.

Citiți și:

Update COVID-19 BRAȘOV – ALERTĂ. Focar SARS-CoV-2, cu tulpina „indiană”! 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare