Coronavirus

Ultima ORDONANȚĂ MILITARĂ / Principalele REGULI în STAREA DE ALERTĂ….

 
Marcel Vela, ministrul de Interne, a dat citire, miercuri seară, ultimei Ordonanțe Militare, cea cu numărul 12, care prevede ieșirea din carantină a municipiului Suceava și a localităților limitrofe.
 
Din 15 mai, România intră, din starea de urgență, în cea de alertă, în urma pandemiei cu noul coronavirus. Legea a fost votată în Parlament, principalele prevederi ale acesteia fiind:

Starea de alertă poate să dureze maximum 60 de zile. Conform legii, „starea de alertă se instituie de Guvern prin hotărâre, la propunerea ministrului Afacerilor Interne și nu poate depăși 30 de zile. Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului Afacerilor Interne”. 

Se interzic slujbele din interiorul bisericii, fiind permise doar cele în aer liber. Sunt permise prin lege „restrângerea sau interzicerea organizării și desfășurării unor mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, în spații deschise, precum și a unor întruniri de natura activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spații închise”. 

Se pot introduce restricții de circulație, astfel:

– restrângerea sau interzicerea circulației persoanelor și vehiculelor în locurile și, după caz, în intervalele orare stabilite

– interzicerea ieșirii din zonele stabilite și, după caz, în intervalele orare stabilite sau instituirea carantinei asupra unor clădiri, localități sau zone geografice

– restrângerea sau interzicerea efectuării de către operatori a transporturilor rutiere, feroviare, maritime, fluviale, aeriene sau cu metroul pe rutele și, după caz, în intervalele orare stabilite

– închiderea temporară a unor puncte de trecere a frontierei de stat

– limitarea sau suspendarea pe durată determinată a activității unor instituții sau operatori economici

– participarea cetățenilor și a operatorilor economici la unele activități în folosul comunităților locale.

Se pot deschide magazine din mall-uri care au acces direct din exterior.

Se pot deschide magazinele agroalimentare, farmacii, cabinetele stomatologice, curățătorii de haine și centrele de îngrijire personală, magazinele de optică medicală.

Este obligatorie purtarea măștii de protecție de către clienți în toate locațiile prezentate și în mijloacele de transport în comun.

În tren, avion, metrou, transportul în comun se pot institui restricții și măsuri pentru pasageri și se poate stabili inclusiv gradul de ocupare.

Unii angajați pot fi detașati / Se pot întrerupe concedii de odihnă

Valabilitatea contractelor colective de muncă şi a acordurilor colective de muncă se prelungeşte pe durata stării de alertă, precum şi pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acesteia. În cazul contractelor şi acordurilor colective de muncă, părţile au obligaţia iniţierii negocierii colective în termen de 45 de zile de la încetarea stării de alertă, în condiţiile legii.

Angajații aflați în șomaj tehnic vor primi în continuare 75% din salariu, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020

Pe durata stării de alertă, prevederile Legii nr.19/2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, cu modificările și completările ulterioare, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ, se aplică până la finalizarea cursurilor anului școlar

Examen de licență online

Pe perioada stării de alertă, precum și pe tot parcursul anului universitar 2019 – 2020, instituțiile de învățământ superior din sistemul național de învățământ, în baza autonomiei universitare cu respectarea calității actului didactic, pot utiliza metode didactice alternative predare – învățare – evaluare, în format online, în conformitate cu Ordonanța de urgență a Guvernului nr.58/2020 privind luarea unor măsuri pentru buna funcționare a sistemului de învățământ. De asemenea, se pot desfășura online și examenele de finalizare a studiilor de licență, de masterat sau a programelor de studii postuniversitare, susținerea tezelor de doctorat, susținerea tezelor de abilitare.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare