Coronavirus

Produse antiCOVID-19 vândute în România, găsite neconforme la teste de laborator făcute în Danemarca

 

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a participat din partea României, alături de alte 22 de state, la o acțiune de testare, inițiată de Comisia Europeană, desfășurată în perioada iulie 2020 – iulie 2021, privind produsele conexe COVID-19 vândute consumatorilor, respectiv măști de protecție, geluri/dezinfectanți pentru mâini și mănuși de protecție, în cadru unei acțiuni care s-a numit „CASP Corona 2020”.

Astfel, România a transmis spre testare următoarele produse:

-3 tipuri de măști de protecție;
-3 tipuri de geluri/ dezinfectanți pentru mâini;
-2 tipuri de mănuși de protecție.

Activitatea de testare a laboratorului din Danemarca, acreditat în proiect, s-a concentrat pe următoarele criterii:

-pentru măști: laboratorul a verificat penetrarea filtrului sau, alternativ, capacitatea de filtrare a scurgerilor spre interior;
-pentru geluri și dezinfectanți pentru mâini: conținutul substanței active biocide declarate și autorizate (conferind eficacitatea dezinfectantă), verificat prin determinare prin cromatografie sau test colorimetric;
-pentru mănuși: prezența substanțelor chimice periculoase, pătrunderea lichidelor, permeabilitatea substanțelor chimice prin mănuși și protecția acestora împotriva virușilor.

Rezultatele de testare nu au fost deloc bune:

-măști de protecție: 2 tipuri nu au trecut testele, un tip de mască a trecut;
-geluri/dezinfectanți pentru mâini: 2 tipuri nu au trecut testele, un tip a trecut;
-mănuși de protecție: 2 tipuri au trecut testele.

În urma rezultatelor testelor primite de la laborator, ANPC a notificat RAPEX – Sistemul de schimb rapid de informații privind produsele periculoase între Comisia Europeană și statele membre UE, sistemul validând 2 alerte pentru tipurile de măști ce nu au trecut testele de laborator, precum și alte 2 alerte pentru gelurile/dezinfectanții pentru mâini ce nu au trecut testarea. Totodată, comisarii ANPC s-au asigurat că operatorii economici au retras voluntar de la comercializare toate aceste tipuri de produse care s-au dovedit a fi neconforme, în urma testelor efectuate.

Astfel, la cumpărarea produselor de protecție împotriva COVID-19, ANPC recomandă consumatorilor:

-măștile de protecție trebuie să conțină marcajul CE și acestea trebuie să acopere complet nasul și gura;
-gelurile/ dezinfectanții petru mâini trebuie să conțină cel puțin 70% alcool;
-mănușile de protecție trebuie să aibă înscrisul CE, evitându-se utilizarea gelurilor/ dezinfectanților pentru mâini concomitent purtării mănușilor;
-toate produsele trebuie ambalate și etichetate, conținând instrucțiuni de utilizare și avertismente, având înscrise denumirea și adresa completă a producătorului.

România, prin Serviciul Armonizare Europeană și Parteneriat (SAEP) din cadrul ANPC a participat la această acțiune comună a Comisiei Europene alături de următoarele state: Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Ungaria, Islanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare