Coronavirus

COVID-19. HAOS: șomajul tehnic are două legi care se bat cap în cap

 

Șomajul tehnic se va prelungi până la 31 mai în toate domeniile. De la 1 iunie doar pentru câteva, acelea în care se mențin restricțiile (cum ar fi barurile și restaurantele). Așa au anunțat premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan și ministrul Muncii Violeta Alexandru. Declarații transpuse în Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 70 publicată în Monitorul Oficial din 15 mai și intrată în vigoare de atunci. Ordonanța cuprinde măsuri valabile din 15 mai, „în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2” (după ieșirea din starea de urgență) și prelungirea unor termene (dintre cele stabilite în perioada anterioară și nu numai).

Toate bune și frumoase. Dar în aceeași zi, a fost publicată în Monitorul Oficial Legea 55 emisă de Parlamentul României privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, practic, pentru starea de alertă. Printre acestea, și prelungirea șomajului tehnic, chiar și până 31 decembrie 2020, dar numai acolo unde rămân restricții. Legea intră în vigoare de astăzi.

Astfel spus, Guvernul a decis joi, 14 mai, prelungirea şomajului tehnic până la data 31 mai, cu posibilitatea menţinerii acestei forme de sprijin și după 1 iunie, în domeniile care vor fi în continuare restricţionate, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice: „Articolul 1(1) Acordarea indemnizațiilor prevăzute de art. XI (nota red. – șomaj tehnic) și art. XV (n.r. – PFA de exemplu) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2020 (…) se prelungește și pentru perioada cuprinsă între încetarea stării de urgență și 31 mai 2020, cu posibilitatea continuării după aceasta dată doar în domeniile în care se vor menține restricții”.

În schimb, senatorii și deputații au votat ca prevederile OUG 30/2020, actul care a introdus această posibilitate și care a fost modificat (și) de OUG 70, să se aplice și după terminarea stării de urgență, dar cel târziu până-n ultima zi a anului 2020 și numai în domeniile de activitate în care au rămas restricții în vigoare. „Articolul 24 Prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 30/2020 (…), cu modificările și completările ulterioare, inclusiv ale actelor normative care o modifică și/sau o completează ori care cuprind dispoziții care privesc aplicarea prevederilor sale, se aplică în continuare, fără întrerupere, de la data încetării stării de urgență instituite prin decret, (…) pentru toate domeniile de activitate în care se mențin restricții, până la ridicarea acestora, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020”.

Astfel, avem de-a face cu două prevederi legislative care reglementează același domeniu, aflate în vigoare, dar care se bat în cap în privința aplicabilității lor. Guvernul spune șomaj tehnic pentru toți până la finele lunii mai, Parlamentul e mai generos cu timpul, dar restrânge numărul beneficiarilor.

După cum se știe, legile prevalează în fața ordonanțelor de guvern. Și totuși, pe care o ascultăm de azi?

„Şomajul tehnic se va prelungi cu siguranţă până la 1 iunie pentru toate domeniile acoperite şi acum, iar de la 1 iunie doar pentru câteva. E importantă şi legea votată în Parlament, dar şi opţiunea pe care noi Guvernul o avem, pe baza studiilor epidemiologice realizate, de a canaliza această măsură a şomajului tehnic – care este totuşi o măsură pasivă, înseamnă că persoana stă acasă, ca măsură de protecţie, desigur, dar este o persoană inactivă prin faptul că stă acasă – doar pentru câteva domenii. (…) Va continua şomajul tehnic până la 1 iunie în aceleaşi condiţii pentru toţi cei care au fost afectaţi de pandemie şi fac dovada că au suspendat temporar contractele angajaţilor, adică i-au înscris în şomaj tehnic. (…) Toţi cei care vor şi doresc să solicite acest sprijin o vor putea face până la începutul lunii iunie, după care va fi canalizat pe câteva domenii, iar restul măsurilor guvernului vor fi pentru revenirea în activitate. Aceasta este intenţia noastră şi propunerea pe care o voi face mâine în şedinţa de Guvern, urmând ca de la 1 iunie să beneficieze câteva domenii, industria de spectacole de pildă, dar rămâne să armonizăm cu legea care a trecut acum de Parlament şi care va ridica foarte multe probleme, în practică, pentru colegii mei din Sănătate şi din domeniul Afacerilor Interne, mai degrabă sub aspectul siguranţei persoanelor, iar în ceea ce mă priveşte trebuie să mă armonizez vizavi de centrele comerciale”, declara miercuri, la Digi24, ministrul Muncii, precizând, totodată, că s-a decis asupra acestei măsuri a şomajului tehnic, pentru că „nu se pierde legătura între angajator şi angajat”.

În legătură cu măsurile care se vor lua după 1 iunie, ministrul Muncii a susţinut că este vorba de acoperirea unei părţi din costul salarial, undeva între 35% şi 45%, pentru o perioadă de trei luni, în sumă fixă, după care suma va descreşte pe măsură ce companiile reintră în activitate, dar această măsură încă se discută cu sindicatele şi patronatele.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare