Coronavirus

CORONAVIRUS. Limitarea circulaţiei ar fi mai eficientă de la ora 18

 

Profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheş (foto), consilier onorific al dr. Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, susţine că măsura de restricționare a circulației începând cu ora 22.00 are un impact limitat, restricţia fiind, de fapt, un compromis pe care autorităţile îl fac pentru a ţine sub control pandemia, fără a distruge afacerile.

„Sunt studii care arată că limitatea mişcării pe timp de noapte contribuie la scăderea ratei de transmitere a virusului. Puţin, dar contribuie. Ar fi fost mult mai eficient dacă, de exemplu, ar limita libertatea de mişcare după ora 6 seara, dar asta ar lovi masiv în afaceri, mulţi oameni lucrează până seara, deci ar fi foarte complicat de implementat. Şi atunci, fiecare oră în plus de limitare – diferenţa dintre 23.00 şi 22.00 – va fi mică, dar contribuie corespunzător. Care e grupul care ar circula după ora 10 sau 11 seara? Discutăm despre tineri, în principal. Prin această măsură se limitează petrecerile, consumul de alcool, nerespectarea purtării măştii sau a distanţării pe timpul nopţii”, a explicat Răzvan Cherecheş.

Mai mult, consilierul onorific în Ministerul Sănătăţii a explicat că nu ar fi nevoie de o astfel de restricţie dacă nu ar fi existat o creştere a ratei de transmitere a noului coronavirus în România.

Motivul pentru care a crescut rata de transmitere e din două direcţii: una are de-a face cu noile tulpini care sunt mai contagioase, şi a doua – autorităţile locale nu vânează petrecerile private şi nu dau amenzi pentru nepurtarea măştii de protecţie pe stradă. Poliţia Locală ar trebui să facă asta, care-i în subordinea Primăriei, iar primarul ar avea de suferit un cost politic. Şi atunci primarul preferă să aibă o atitudine uşor relaxată şi să aştepte măsuri luate la nivel naţional”, a mai spus Răzvan Cherecheş.

Ce restricții sunt în alte țări

Limitarea circulaţiei pe timp de noapte, începând cu ora 22, se va aplica începând de duminică, 14 martie. Autorităţile au precizat că au aplicat aceste restricţii, inspirându-se din măsurile luate de celalalte state afectate de pandemia COVID-19.

Este o măsură care a funcţionat, iar dacă vă uitaţi la celelalte ţări, România este cea mai permisivă: sunt ţări dezvoltate unde după ora 6 seara nu se mai poate circula. Vom vedea cum va evolua, eu zic că diferenţa faţă de data trecută când am introdus această măsură o fac dozele de vaccin. În martie vom vaccina un milion de români, în aprilie mergem deja la două milioane de români. Va ajuta foarte mult campania de vaccinare care merge în paralel cu aceste reguli. Este o restricţie minoră – dacă mă întrebaţi pe mine – având în vedere contextul european”, a declarat joi premierul Florin Cîţu.

România nu este singura ţară în care sunt aplicate restricţii de circulaţie pe timp de noapte. De exemplu, în Ungaria, circulaţia pe timp de noapte este limitată începând cu ora 20. Și în Italia, restricţiile de circulaţie pe timp de noapte se aplică între orele 22:00 şi 5:00, la nivelul întregii ţări.

În schimb, în Franţa, carantina de noapte se aplică între orele 18:00 şi 6:00. Cetăţenilor le este permis să părăsească locuinţele numai pentru motive justificate, fiind excluse plimbările, realizarea de cumpărături sau activităţile sportive.

În Austria, această limitare de circulaţie a fost impusă între orele 20:00 şi 6:00, iar în Olanda între orele 21:00 şi 4:30, cel puţin până la data de 15 martie.

Cine este Răzvan Cherecheș

El este profesor universitar în SUA, la University of Iowa, şi director al Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. În februarie 2021, profesorul Răzvan Cherecheș a fost numit consilier onorific al medicului Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Ordinul de numire a fost semnat de ministrul Vlad Voiculescu.
Anunțul oficial a fost făcut public chiar de Răzvan Cherecheș, prin intermediul pe paginii sale de Facebook.

Este de menționat că funcția de consilier onorific este neremunerată.

„Asta înseamnă că voi putea să îmi expun opiniile și să furnizez dovezi pentru măsurile propuse și Andreea Moldovan mă va asculta.

2 aspecte:

  1. punctul meu de vedere este cel al specialistului, nu am nicio afiliere politică, nu doresc nicio afiliere politică, nu am nicio preferință – suportul meu în domeniul sănătății publice este oferit oricărei autorități sau partid care dorește să îl asculte
  2. faptul că sunt consilier onorific nu înseamnă că am să încetez să critic măsurile (sau absența lor) nepotrivite– doar am să folosesc «noi» în loc de «ei»”, a transmis, după numirea sa drept consilier onorific în Ministerul Sănătății, Răzvan Cherecheș, pe pagina sa de Facebook.

Citiți și:

Update COVID-19. Toate restricțiile propuse de CNSU (DOCUMENT)

CORONAVIRUS. OFICIAL: Carantina de noapte începe la ora 22 / Restricții de cazare în Poiana BRAȘOV, Predeal și Bran


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare