Coronavirus

CORONAVIRUS BRAȘOV. La ATI, intubați sau nu, ajung aproape exclusiv pacienți nevaccinați

 

520 de paturi pentru tratarea SARS-CoV-2 sunt, în total, în spitalele din județ, unele spitale fiind transformate exclusiv în unități COVID, precum Spitalul CFR Brașov, Săcele, Zărnești, Rupea și Spitalul Municipal Făgăraș.

Aproximativ 10% dintre paturi sunt ATI COVID-19, atât pentru pacienții care au nevoie de intubare, cât și de terapie intermediară (20 dintre ele). Mai exact, 57 de paturi dotate cu echipamentele necesare. Nu există, în schimb, destui medici ATI. „Am detașat câțiva medici la secția ATI de la Spitalul Județean Brașov și cei de la Direcția de Asistență Socială Brașov ne ajută cu call-center-ul”, a explicat directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brașov, dr. Claudia Bularca (foto, dreapta), precizând că secția modulară ATI de la Județean a fost redeschisă la capacitatea maximă. În ultimele luni, din cauza lipsei de personal, doar 14 paturi din cele 28 erau folosite pentru cazurile grave, restul fiind pentru terapie intensivă intermediară. Acum, însă, toate cele 28 de locuri sunt ocupate de pacienții cu forme severe.

Iar paturile ATI sunt folosite aproape în exclusivitate de pacienții nevaccinați.

„Presiunea, într-adevăr, este a persoanelor nevaccinate și fac apel pe această cale  tuturor persoanelor să se vaccineze, pentru că prin vaccinare asistăm la o evoluție a bolii mult mai favorabilă. Chiar dacă persoana este vaccinată și trece prin boală, practic, trece printr-o formă ușoară a bolii”, a afirmat dr. Claudia Bularca, într-o conferință de presă susținută la Instituția Prefectului, alături de prefectul Mihai Cătălin Văsii și subprefectul Ambrus Izabella-Agnes.

Șefa DPS mai spune că la Brașov nu au fost persoane care să refuze intubarea. „Refuză doar internarea, chiar dacă situația necesită acest lucru, sau transferul către un alt județ, chiar dacă noi nu avem posibilitatea de a-i trata la Brașov”.

De când a fost introdus și certificatul verde, numărul vaccinărilor a crescut considerabil la Brașov, în ultimele două săptămâni au fost peste 45.000 de inoculări, media fiind la 4.300-4.500 de persoane vaccinate pe zi. Tocmai de aceea, în județ au fost redeschise centre de vaccinare și le-a fost modificat programul, a precizat prefectul Cătălin Văsii.

În prezent, în județul Brașov, rata de vaccinare a ajuns la aproximativ 40%, în vreme ce, în municipiu, la 50%.

„În ultima perioadă, constatăm o creștere importantă a intenției de vacccinare în rândul brașovenilor, lucru care ne bucură și care ne dă speranțe că va scădea presiunea la care este supus sistemul sanitar în acest val 4 al pandemiei, care este și cel mai grav. În utimele două săptămâni, în județul Brașov au fost administrate peste 45.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19, iar acoperirea vaccinală a depășit 40% din populația eligibilă. Avem o foarte bună colaborare cu Direcția de Sănătate Publică și cu autoritățile locale, iar acest lucru ne-a permis să creștem capacitatea de vaccinare, atât prin redeschiderea unor centre de vaccinare, cum sunt, de exemplu, cel de la Sala Sporturilor și din cartierul Noua, cât și prin extinderea programului de funcționare la alte centre de vaccinare. Avem, de asemenea, solicitări de la primari din județ care vor să redeschidă ori să deschidă centre de vaccinare în localitățile respective sau să găsim alte modalități de a asigura accesul locuitorilor de acolo la vaccinare. Împreună cu DSP, avem toată disponibilitatea în acest sens, dar am solicitat să existe situații cu numărul de cetățeni din localitățile respective care doresc în mod ferm să se vaccineze, pentru a nu repeta experiența pe care am avut-o în vară, când am organizat acea caravană de vaccinare în fiecare localitate, cu un mare efort logistic, de oameni și de timp, iar rezultatele nu au fost cele scontate, din cauza reticenței populației. Doresc să mulțumesc, și pe această cale, rețelelor sanitare care sunt implicate atât în organizarea unor centre de vaccinare pentru populația generală, cât și în acțiunea de vaccinare a angajaților agenților economici, capitol la care județul nostru ocupă un loc fruntaș la nivel național. Mulțumesc și Inspectoratului de Poliție Județean, Inspectoratului de Jandarmi Județean, Poliției Locale pentru modul în care veghează la respectarea măsurilor în vigoare pe durata stării de alertă; verificările vor continua, dar mă bucur să constat că tot mai mulți brașoveni conștientizează necesitatea respectării acestor măsuri, pentru că scopul acțiunilor de control nu este sancționarea, ci protejarea cetățenilor”, a declarat prefectul Mihai Cătălin Văsii.

„Până în septembrie am avut 13 centre de vaccinare, iar în acest moment avem 20 de centre de vaccinare autorizate și avizate pentru a face față solicitărilor din rândul populației. Solicitări de redeschidere există și noi dăm curs și sprijinim UAT-urile dacă solicită – la nivelul mediului rural – să deschidă centre de vaccinare. Se va redeschide și centrul de vacinare de la Clubul Pensionarilor din Zărnești, și, de asemenea, s-au avizat și autorizat echipe mobile pentru vaccinarea persoanelor nedeplasabile”, a adăugat șefa DSP Brașov, precizând: „Datele de contact și programul de funcționare al centrelor de vaccinare din județ sunt disponibile pe site-ul DSP Brașov, ca și lista medicilor de familie care vaccinează împotriva COVID-19”.

Acestea sunt disponibile aici.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button