Coronavirus

CORONAVIRUS BRAȘOV. Angajații DSP, în linia I, dar nu la vaccinare

 

Deși se află, alături de unitățile sanitare, în prima linie a luptei cu pandemia, încă din primăvara trecută, 14 direcţii de sănătate publică (DSP) au o rată de vaccinare de cel mult 75% în rândul personalului. DSP Neamţ este codaş, cu 65%, dar nici Bucureştiul, Braşovul, Clujul nu stau prea bine.

Situaţia privind rata de vaccinare în rândul angajaţilor din direcţiile judeţene de sănătate publică a fost pusă la dispoziţia „Libertatea” de Ministerul Sănătăţii și arată decalaje între DSP-uri. Topul e condus de DSP Ilfov: cu 99% rată a acoperirii vaccinale, urmată de DSP Dâmboviţa (98%) şi DSP Ialomiţa (95%).
Peste 90% au DSP Harghita (93%), DSP Mehedinţi (92%), DSP Giurgiu (92%), DSP Sălaj (92%), DSP Constanţa (91%). Chiar la pragul de 90% sunt Botoşani, Timiş, Gorj, Caraş-Severin şi Arad. Cel puţin 4 din 5 angajaţi sunt vaccinaţi în 12 judeţe şi în Capitală. Bucureştiul, Bistriţa, Covasna, Brăila, Dolj şi Teleorman au o rată a vaccinării, în DSP-uri, de 80%, pe când direcţiile de sănătate publică din Maramureş, Alba, Bihor, Sibiu, Călăraşi, Galaţi şi Iaşi au între 80% şi 90% de angajaţi vaccinaţi.

DSP Neamț, pe ultimul loc

Pe locul codaș se regăseşte DSP Neamţ, care are sub două treimi dintre angajaţi vaccinaţi: 65%. Nu stau prea bine nici DSP-urile din Cluj, Hunedoara, Satu Mare, Tulcea, Buzău, Mureş, Olt, Braşov – toate cu o rată a vaccinării de 70%. Cu alte cuvinte, în 9 din cele 42 de judeţe ale ţării, printre care se numără şi Braşovul, trei din 10 angajaţi ai acestor instituţii nu s-au vaccinat împotriva COVID,

Se puteau vaccina primii

Direcţiile judeţene de sănătate publică sunt cele mai importante structuri în lupta cu pandemia. Neglijate şi împuţinate ca personal în ultimele decenii, DSP-urile au fost nevoite să reangajeze oameni odată cu începutul pandemiei COVID-19.
Sarcinile oamenilor din DSP lor sunt multiple: supraveghere epidemiologică; depistează contacţii direcţi ai cazurilor COVID; se ocupă de testarea celor suspecţi de COVID; se asigură că oamenii expuşi la virus sunt carantinaţi; colectează datele pe baza cărora se poate decide carantinarea zonală; validează decesele COVID anunţate de medicii din spitale; sunt o parte-cheie în organizarea reţelei de vaccinare împotriva COVID – DSP semnează contractele prin care centrele de vaccinare îşi primesc finanţarea.
În afară de sarcinile legate de pandemie, DSP-urile sunt cele care trebuie să verifice la nivel local respectarea reglementărilor în domeniul sănătăţii publice. Dat fiind rolul său multidimensional în lupta cu COVID, personalul DSP-urilor a fost eligibil pentru imunizare încă din prima etapă a vaccinării, de la finele anului 2020.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare