Coronavirus

Certificatul verde încalcă nu doar drepturi și libertăți, ci chiar prevederile Legii 55 privind măsurile antiCOVID / Ce recomandă Avocatul Poporului

 

Certificatul verde impus de autorități pentru persoanele care vor să aibă acces la diverse evenimente, în localitățile cu incidență peste 3, este în afara legalității, încălcând chiar LEGEA nr. 55 din 15 mai 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicată în Monitorul Oficial, nr. 396 din 15 mai 2020. 

În lege scrie negru pe alb că restricțiile trebuie aplicate în „mod nediscriminatoriu, și fără a aduce atingere existenței altor drepturi sau libertăți fundamentale”.

Redăm începutul acestei legi:

„Având în vedere faptul că în contextul generat de dinamica evoluției situației epidemiologice naționale, dar și internaționale, determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, interesul public general reclamă adoptarea unor noi măsuri care să permită autorităților publice să intervină eficient și cu mijloace adecvate pentru gestionarea crizei, luând în considerare necesitatea asigurării în continuare, chiar și după încetarea stării de urgență, a unei protecții adecvate împotriva îmbolnăvirii cu coronavirusul SARS-CoV-2, dar și crearea în același timp a premiselor-cadru pentru revenirea etapizată, fără sincope majore, la situația de normalitate, inclusiv prin relaxarea măsurilor luate în contextul instituirii și prelungirii de către Președintele României a stării de urgență pe teritoriul României, având în atenție experiența statelor grav afectate de evoluția virusului și măsurile care au avut impact pozitiv în prevenirea și limitarea răspândirii acestuia, inclusiv după luarea măsurilor inițiale de primă urgență,
în considerarea necesității instituirii, inclusiv la nivel legislativ, în contextul existenței unei situații de urgență de amploare și intensitate deosebită, a unor mecanisme care să protejeze, în mod adecvat și cu prioritate, drepturile convenționale, unionale și constituționale la viață, la integritate fizică și la ocrotirea sănătății și având în vedere obligația instituită de Legea fundamentală în sarcina statului de a lua măsuri pentru asigurarea igienei și a sănătății publice a cetățenilor, întrucât, în conformitate cu prevederile art. 53 din Constituția României, republicată, exercițiul unor drepturi sau al unor libertăți poate fi restrâns numai prin lege și numai dacă se impune, după caz, între altele, pentru apărarea ordinii, a sănătății publice, dar și a drepturilor și a libertăților cetățenilor, în condițiile în care, în contextul situației de criză generate de pandemia de COVID-19, este necesară adoptarea de către Parlamentul României, prin lege, a unor măsuri restrictive, cu caracter esențialmente temporar și, după caz, gradual, proporționale cu nivelul de gravitate prognozat sau manifestat al acesteia, necesare pentru prevenirea și înlăturarea amenințărilor iminente la adresa drepturilor convenționale, unionale și constituționale la viață, integritate fizică și sănătate ale persoanelor, în mod nediscriminatoriu, și fără a aduce atingere existenței altor drepturi sau libertăți fundamentale,
Parlamentul României adoptă prezenta lege“.

Conținutul acestei legi a fost completat cu prevederile privind acordarea de bonuri și organizarea loteriei pentru persoanele care se vaccinează, însă nicăieri nu se specifică faptul că se pot și se vor impune restricții DOAR pentru persoanele nevaccinate.

Legea completă poate fi citită AICI.

Avocatul Poporului: „Persoanele individuale pot să o atace în contencios administrativ”

De altfel, și Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat că prezentarea certificatului verde pentru a avea acces în diverse locuri sau la diverse evenimente încalcă unele drepturi şi libertăţi.

„Introducerea obligativităţii prezentării certificatului verde aduce o restrângere a exerciţiului unor drepturi şi libertăţi. Eu m-aş fi aşteptat ca, la noi, să se facă aceste lucruri prin lege pentru că aşa a spus Curtea Constituţională nu o dată. Vă aduceţi, în 2020, au fost mai multe decizii în acest sens şi era firesc ca acest lucru să se întâmple printr-o lege. Guvernul avea la dispoziţie toată vara ca să pregătească un proiect de lege, care să fie după aceea dezbătută în Parlament. Hotărârea de Guvern, din păcate, nu poate fi atacată la Curtea Constituţională. Doar persoanele individuale pot să o atace în contencios administrativ”, a spus Weber, în presa centrală. De asemenea Renate Weber a îndrumat persoanele afectate de noile restricţii să atace în instanţă decizia Guvernului.

„De altfel, dacă vă uitaţi la ce se întâmplă în alte ţări, gen Franţa, Italia, unde aceste restricţii au fost impuse prin lege şi au trecut prin controlul de constituţionalitate. În Franţa a făcut destul de multă vâlvă decizia consiliului constituţional. Aşa era firesc să se întâmple şi la noi. Persoanele care se simt afectate de restricţiile din această hotărâre de guvern vor putea să atace actul normativ în contencios administrativ”, a spus aceasta.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare