Coronavirus

Cât va dura STAREA DE ALERTĂ?! Răspunsul lui Ludovic Orban…/ Alte declarații

 

Premierul României a fost, duminică seara, invitat special la România TV, vorbind despre cele mai arzătoare subiecte ale momentului: pandemia de coronavirus, situația economică, pensii (speciale) și alocații.

Coronavirus

„Starea de alertă va dura cât va fi necesar; atât timp cât răspândirea virusului e la un nivel ridicat, se menţine starea de alertă. Este cadrul care le permite autorităţilor să aplice legile pentru protejarea sănătăţii românilor. Sunt oameni cu comportament iresponsabil, care au instigat la nerespectarea regulilor pe care le-am stabilit. Se vede clar din date că avem un nivel de răspândire îngrijorător, avem în mod constant peste 300 de cazuri zilnic. Numărul persoanelor diagnosticate e mai mare decât cel al celor vindecate. Sigur că ne aşteptam la o astfel de creştere. Nu e o creştere care să ne determine să luăm alte măsuri. Am fost acuzaţi că manipulăm cifrele. Noi avem laboratoare acreditate care fac analize după o anumită metodologie, toate informaţiile sunt publice, nimeni nu poate manipula astfel de informaţii. Există o rată a mortalităţii de peste 6%. Persoanele responsabile din spaţiul public trebuie să furnizeze informaţii corecte. Instigarea la nerespectarea regulilor poate avea consecinţe dezastruoase”, a declarat Ludovic Orban în ceea ce privește „fenomentul” Covid-19.

Economie

În ceea ce privește economia, el a repetat măsurile luate, pe care (mai) toată lumea le cunoaște: „În toată perioada asta am luat sistematic măsuri pentru a ajuta companiile, angajaţii, am urmărit să injectăm lichiditate în companii, să protejăm companiile şi angajaţii care au fost afectaţi într-o măsură mai mare. Am suspendat popririle şi executările, am permis suspendarea ratelor la bănci până la 31 decembrie, am pornit programe precum IMM Invest, am atins un plafon de 6 miliarde (jumate credite de investiţii, jumate credite pentru capital de lucru). Sunt peste 7.000 de firme beneficiare ale acestui program. Am crescut nivelul investiţiilor publice, dar şi al investiţiilor private. Am rambursat TVA, rambursări foarte rapide. În primele 5 luni, rambursările au fost cu peste 50 la sută mai mari în 2020 faţă de 2019. Acum pregătim un program foarte mare de susţinere a economiei. Toţi cei care au fost în şomaj tehnic, dacă firma îi reangajează, va primi 41,5 la sută din salariul angajatului pe care-l aduc la muncă. Pregătim scheme de ajutor de stat pentru garantarea creditelor pentru companiile mari, regândirea schemelor de ajutor de stat pentru investiţiile Greenfield, punem la punct un plan de granturi pentru IMM-uri. Resursele financiare de la nivel european urmează să vină, nu le avem încă. Vom vedea ce putem finanţa, cum putem direcţiona banii. Numărul de angajaţi cu contarcte de muncă în mai 2020 este aproape egal cu numărul de angajaţi cu contracte de muncă din 2019, doar cu 14.000 in minus. Măsurile noastre au determinat companiile să renunţe mai greu la angajaţi în această perioadă de dificultate economică”.

Pensii

La subiectul pensii, primul ministru a relatat: „Vom creşte pensiile, vom realiza propriile prognoze economice, vom analiza alte prognoze făcute de entităţile. Le vom creşte, dar în aşa fel încât să le putem plăti. Ca să poţi plăti pensiile, trebuie să ai garanţia că vei avea resursele financiare. Nu putem ajunge în situaţia să dăm banii pe cheltuieli care nu ne asigură dezuvoltarea economică. Programul nostru se bazează pe investiţii, Ăstea sunt motoarele de creşltere economică. Ca să crească pensiile, trebuie să crească doi parametri, numărul de angajaţi şi salariul mediu pe economie. Aceste lucruri se intîâmplă doar în perioadele de dezvoltare economică. Majorarea cu 40% e foarte greu de făcut, chiar dacă am fi fost într-o situaţie economică favorabilă. Suntem într-o criză care a afectat veniturile la bugetul de pensii şi la bugetul de stat. Această majorare nu poate fi susţinută financiar. Ea generează un pericol grav pentru  echilibrul bugetar, riscând să afecteze capacitatea României de a face faţă tuturor plăţilor. Procentul îl voi prezenta când vom avea finalizate toate analizele şi prognozele”. 

Impozitarea pensiilor speciale 

„Principiul contributivităţii e fundamental, de aceea trebuie să stea la baza calculului pensiilor. Nu stiu daca se va putea anul asta, care e un an electoral… Există o nemulțumire în societate faţă de pensiile speciale, calculate profitând de anumite reglementări folosite abuziv. Este clar că nu se poate continua aşa, trebuie să se creeze un echilibru la nivelul tuturor pensiilor. Noi încercăm să găsim o formulă care să elimine inechităţile, să permită ca un umăr cât mai mare de oameni aflați la pensie să beneficieze de o pensie decentă. Mama mea are o pensie de 1.800 de lei. Sunt alţii care au beneficiat de anumite poziţii, nu au muncit 20 de ani şi au pensii care nu se bazează pe contribuitivitate. Cei care au creat cadrul legislativ sunt cei de la PSD”, a mai spus, printre multe altele, Ludovic Orban pentru sursa citată. 

Tot ceea ce a declarat Ludovic Orban – AICI: https://www.romaniatv.net/ludovic-orban-in-direct-la-romania-tv_526869.html


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare