Coronavirus

BRAȘOV. Pentru „necredincioșii” COVID-19… (VIDEO)

 

De aproape patru luni, românii s-au împărțit în tabere: cei care sunt conștienți de pericolul adus de SARS-CoV2 (sindromul respirator acut sever legat de COVID-19), unii fiind chiar panicați, cei care îi persiflează și spun că „e doar o gripă”, cei care cred că există, dar se exagerează proporțiile, cei care neagă cu înverșunare, vârf de lance fiind conspiraționiștii, ce îi disprețuiesc profund numindu-i „oi” pe cei care cred că virusul există și este atât de contagios. Disputele, mai ales în condițiile de izolare, se duc pe Facebook, unde agresivitatea, mai ales din partea „necredincioșilor”, atinge cote nemaivăzute, dar și în Parlament, noul coronavirus stimulând metehne politicianiste vechi.
E drept că la toate aceste tăgăduieli vehemente au contribuit și autoritățile, care, în ciuda unui val de comunicate, nu au reușit să informeze complet, ba au și instaurat centralizarea excesivă cu aer de cenzură ce i-a nedumerit și pe cei de bună-credință.

Dincolo de acestea, sunt experiențele dramatice ale celor care au avut forme grave ale bolii, ale celor care au avut sau au pe cineva apropiat bolnav ori ale celor care au fost în pericolul de a se contamina. Și ale medicilor, asistenților, infirmierelor care îngrijesc pacienți cu COVID-19. Ei sunt cei care pot spune cel mai bine cât de important este să facem tot ce putem ca să ne ferim de coronavirus.

Dar mărturiile lor publice sunt puține, probabil din cauza reacțiilor violente cu care sunt întâmpinați, reacții pe care le-am regăsit și noi pe Facebook.

De alfel, pe pagina sa de jurnalist, brașoveanca Electra Ghiza, de la Pro TV, a repostat știrea despre șcheianul de 30 de ani ajuns la ATI din cauza infecției cu COVID-19, despre care am scris și noi (detalii: BRAȘOV. „La ATI Spitalul Județean sunt EROI”. Povestea unui tânăr care nu credea că există coronavirus).

Postarea vine în contextul în care Brașovul a ajuns pe locul trei la numărul total de îmbolnăviri, după Suceava și București, un sfert din cazurile de infectare din județul nostru înregistrându-se după prima etapă de relaxare. Și cum relaxarea e din ce în ce mai mare, jurnalista atrage atenția: „Riscul este uriaș dacă nu păstrăm distanța, nu purtam mască, nu evităm aglomerația și nu ne spălăm des pe mâini”.

„Pentru cei care încă mai cred ca virusul și bolnavii nu există, las mai jos un exemplu. Este un brașovean de-al nostru, șcheian, tânăr. Și îi invit pe toți cei care au avut sau au de-a face cu această boală (pacienți, medici, asistente, aparținători) să ne împărtășească aici experiența. Iar noi, ceilalți, să ne abșinem o vreme. Să ascultăm, să trecem prin mintea noastră informațiile și abia apoi să ne formăm o opinie”, a scris Electra Ghiza.

Primul care a comentat a fost chiar tânărul menționat, Ioan Bobit: „Din perspectiva personajului din video (eu) si a celor care au trecut prin experienta COVID-19 lucrurile se vad altfel. Nu este ușor sa te stii sanatos si fara probleme si in cateva zile sa fii pe masca de oxigen ca nu mai poti respira singur, merge etc. Eu am avut parte de personal medical foate bun si mereu le voi fi recunoscător pentru cum isi fac meseria (da, pentru mine, care nu am avut de a face cu sistemul medical decât cand eram mic, si acum, sa stai 6 ore in echipament complet fara posibilitatea de a merge la toaleta, bea apa, șterge la nas poate, ei sunt Eroii).
Eu pot spune si recomand dupa experienta mea ca trebuie sa fim mai precauti: sa incercam sa evitam aglomerația, nu trebuie sa stam în sufletul omului la coada, sa purtam o masca cat mai mult timp posibil acolo unde este obligație (da, si mie imi e foarte aiurea cu ea in autobuz de exemplu mai ales la căldură).
Pentru cei care nu cred ca virusul exista si cum se manifesta, încercați sa vorbiti cu personal medical autorizat”.

A urmat comentariul unei tinere însărcinate: (…) Am cunostinte in domeniu medical, rude chiar, vecini care au văzut si trăit sa povestească ce înseamnă infecția cu SARS COV 2.
Am avut un caz chiar la birou, eu fiind însărcinată la acea vreme in 15-16 săptămâni, a fost o “plăcere” să stau sa imi storc creierii gandindu-ma daca am intrat sau nu in contact cu doamna respectiva, plus de asta de la primul caz apărut în instituție, șefii mei m-au sfatuit sa stau acasa, sa lucrez de acasa ori sa imi iau concediu (orice fel de concediu), doar sa mă protejeze.
Nu va necăjiți degeaba pe “atotstiutori”. Din pacate suntem la zeci de ani lumină de o èducatie medicală și sanitară făcută asa cum trebuie iar în cazul acestei pandemii, toate instituțiile statului au fost luate pe nepregătite, nu mai pomenesc de existenta protocoalelor și despre cât de des au fost si sunt încă încălcate. Dar asta e o alta poveste.
Important e să învățăm să filtrăm informațiile primite.
Încă o dată, va multumesc pentru informațiile transmise.
PS: Tocmai ce am aflat o alta veste deloc îmbucurătoare, sora unui vecin este internată în spital , test pozitiv la SARS COV 2.
Nu vreau sa ma gandesc prin ce trece familia ei acum. “Norocul” celor din familie este ca in ultimele 3 luni nu s-au vizitat absolut deloc, ea locuind singura. Este unul din multitudinea de cazuri aparute după ce a început “relaxarea”…”

Cel mai recent comentariu vine din partea unei tinere care a făcut parte din echipa medicală ce s-a ocupat și de Ioan Bobit:Din pacate realitatea despre tot ce a cauzat SARS-COV2 personalului medical si spitalelor nu cred ca va ajunge sa fie facut vreodata public. M-am ocupat de ingrijirea acestui pacient, ma bucur sa stiu ca este bine! Sanatate maxima!”.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare