Coronavirus

BRAȘOV. Dr. Andreea Moldovan: Dacă vezi un pacient cu COVID-19 care luptă să respire…

 

Chiar dacă luni au fost raportate doar patru cazuri (detalii: CORONAVIRUS BRAȘOV. Extrem de puține cazuri noi față de zilele precedente! Situația din România…), fiind după week-end, când s-au făcut și mai puține teste, o situație îngrijorătoare se înregistrează la Brașov, unde numărul total al infectărilor cu noul coronavirus a ajuns la aproape 1.700. „În clasamentul pe județe, Brașovul este pe locul 3 în țară, cu șanse de a trece în curând pe locul doi”, atrage atenția, într-un interviu acordat la RFI, dr. Andreea Moldovan, medic cu dublă specializare, infecționist și epidemiolog, director medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov și membră în Comisia națională pentru managementul clinic și epidemiologic al COVID-19.

Controale mai ferme, pentru respectarea măsurilor antiepidemice

De altfel, cu puțin excepții, numărul de cazuri zilnice de infectare cu COVID-19 continuă să fie la un nivel îngrijorător în țară. Medicul a observat că măsurile antiepidemice nu mai sunt respectate, fiind nevoie urgentă de mai multe controale din partea autorităților.

Nu sunt adepta amenzilor, a măsurilor punitive. Dar în momentul de față este nevoie de o autoritate care să reglementeze mai mult respectarea măsurilor”, declară medicul. „Vedem cu toții că nu se mai respectă regula purtării măștii în spațiile închise. Dacă ar fi controale mai ferme, alta ar fi reacția populației”, este convinsă dr. Andreea Moldovan.

Cazuri grave, cu evoluție imprevizibilă

Dr. Moldovan spune că situația este din ce în ce mai gravă în județul Brașov, unde numărul de infectări, cu simptome serioase, a înregistrat o creștere galopantă în ultimele săptămâni,. „Este o aglomerație foarte mare de pacienți în spitale. Ne-am relaxat prea repede”, afirmă Andreea Moldovan, care avertizează că,, în acest ritm, Brașovul riscă să urmeze exemplul Sucevei și să devină un mare focar de coronavirus: „Brașovul prezintă o aglomerare mare de pacienți comparativ cu alte județe. Avem mulți pacienți în spital (n.r. Spitalul de Boli Infecțioase), se intră în gardă cu 2-3 locuri libere sau chiar cu nici un loc liber. Și în alte spitale este aceeași situație. Avem toată paleta de cazuri, din punctul de vedere al gravității, existând destul de multe cazuri medii, dar și cazuri severe cu evoluție imprevizibilă”.

Epidemie de fake news

Dr. Moldovan mai afirmă că, din păcate, epidemia de fake news referitoare la coronavirus prinde mai bine la public decât afaturile medicilor. „Este trist și dureros să asistăm la așa ceva. Atât aș spune: dacă o dată apuci să vezi un pacient cu COVID-19, cu formă medie sau severă de boală, în care efectiv este acea luptă pentru a putea respira, începi să crezi în toate teoriile medicale și le abandonezi pe cele fake. Boala există, virusul există. Cazurile sunt multe, spitalele și secțiile ATI încep să fie pline. Este un aspect cu care nu ne putem permite să ne jucăm pentru că ne va durea tot pe noi”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare