Coronavirus

BRAȘOV. Cu ce speră ministrul Sănătății să atragă medicii în lupta cu SARS-CoV-2

 

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat la Braşov că a solicitat conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) şi Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov o analiză privind necesarul de personal, în contextul în care capacitatea de terapie intensivă pentru bolnavii de COVID-19 urmează să crească cu 20 de paturi în staţionarul Tractorul (ce aparține de SCJU). De asemenea, alte cinci ar urma să fie create la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, astfel încât pacienţii internaţi acolo să nu mai ajungă la Judeţean (detalii: COVID-19 BRAȘOV. Ministrul Sănătății: Încă 25 de paturi ATI pentru pacienții în stare gravă (VIDEO))

Cum deja, și pentru cele 28 de paturi ATI COVID-19 din curtea Spitalului Județean, deficitul de medici și asistente specializați este îngrijorător, Tătaru a afirmat că personalul necesar ar putea fi luat fie din judeţ, fie, dacă nu este disponibil, din alte părţi, menţionând că, în prezent, Guvernul lucrează la actul normativ privind o serie de proceduri prin care aproximativ 200 de medici rezidenţi şi specialişti să fie angrenaţi în lupta cu infecția SARS-CoV-2.

„Mobilizăm în această perioadă şi personal, avem discuţii la nivelul Comitetului Naţional pentru Coordonarea Intervenţiei, precum şi la nivelul SCJU Braşov, pentru a lua această resursă din judeţ, dacă nu, din judeţele alăturate. (…) Am solicitat managerului spitalului şi DSP Braşov să avem o analiză a resursei şi pentru spitalul Tractorul, pe care sperăm să-l putem operaţionaliza în două-trei săptămâni, şi pentru cel de aici, şi cel de la Boli Infecţioase. (…) Evaluarea noastră este că în jur de 200 de rezidenţi şi specialişti în boli infecţioase, ATI, urgenţe, radiologie şi epidemiologie, după ce vor primi rezultatele examenelor de la Universităţile de Medicină şi Farmacie (…), vor fi angajaţi la Spitalul Gerota al MAI, de unde vor fi detaşaţi unde va fi nevoie”, a spus ministrul Sănătăţii.

În ce priveşte facilităţile acordate acestor medici, el a precizat că toate detaşările presupun un spor de 50%, plus diurnă de 2% pe zi, cazare şi masă.

„Avem soluţii şi pentru atragerea medicilor de familie în lupta anti-COVID. Avem medici de familie care sunt deja angrenaţi şi ceilalţi medici cu care avem discuţii pentru a prelua, după apariţia OUG, mâine (joi – nota red.), acei asimptomatici, fără comorbidităţi, care vor fi trataţi la domiciliu. Avem acele relaţii cu CNAS, un al doilea contract pentru monitorizare şi acea relaţie de prestări de servicii cu DSP, prin care vor putea participa la anchete epidemiologice sau chiar la recoltare”, a adăugat Tătaru, menţionând că, în prezent, ministerul este în discuţii cu CNAS pentru majorarea sumelor de care ar putea beneficia această categorie de medici.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button