Coronavirus

Alexandru Rafila: „Avem peste 8 milioane de doze de vaccin care trebuie distruse pe bani”

  • rafila_13.jpg
 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vorbit despre cele peste 8 milioane de doze de vaccin anti-COVID rămase în urma celor doi ani de pandemie.

Am fost una dintre ţările membre ale Uniunii Europene care ne-am zbătut cât mai mult să încercăm să protejăm banii publici. Am reuşit un lucru important la începutul anului 2022, când am putut să vindem 7,5 milioane de doze. Deci la începutul anului am salvat circa 150 de milioane de euro. Le-am vândut la acelaşi preţ cu care au fost achiziţionate. Ulterior, am făcut câteva demersuri, unul dintre el a fost făcut public, referitor la o scrisoare pe care au adresat-o 10 state membre ale Uniunii Europene, inclusiv România. Eu am fost semnatarul acestei scrisori, am avut teleconferinţe cu o parte din miniştrii Sănătăţii din Uniunea Europeană, pentru ca dozele care ar mai trebui să vină din contractul pentru anul 2022, respectiv anul 2023, să fie reduse substanţial încât să nu aruncăm vaccinuri. În momentul de faţă avem peste 8 milioane de doze de vaccin pentru care nu mai există niciun fel de interes şi nu mă refer doar la interesul populaţiei, mă refer la interesul oricui, fie să le cumpere, fie să le primească gratis. Deci nimeni nu vrea să le primească nici măcar gratis, şi lucrul acesta va duce şi la costuri suplimentare, pentru că la un moment dat când expiră trebuie să le distrugem. Vaccinurile expiră în perioada următoare şi o să trebuiască să găsim soluţia încât să le distrugem. Vom plăti şi ca să le distrugem“, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la Antena 3.

Totodată, Alexandru Rafila a spus, cu privire la a patra doză de vaccin anti-Covid-19, că aceasta este „utilă, dar cu un vaccin care să fie adaptat tulpinilor circulante, pentru că vedem că în momentul de faţă vaccinul în formula iniţială nu mai opreşte în niciun fel transmiterea”.

Noul vaccin ar urma să fie disponibil la finele lunii octombrie.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
1 an în urmă

[…] semnată de ministrul Alexandru Rafila prevede că programul vizitelor pacienților internați în spitale va fi decis de conducerea […]

Back to top button