Legendele florilor pascale ale Brașovului: „Rușcuța“ și „Laleaua pestriță“
Condițiile climatice tipice depresiunilor și bogata rețea hidrografică, au permis formarea în zona Sânpetrului, Hărmanului și a Prejmerului a unor rezervații botanice, în care plante rare precum „rușcuța“ sau „laleaua pestriță“ și-au găsit aici microclimatul specific.
Rezervațiile naturale Dealul Lempeș și Mlaștinile Hărmanului și Prejmerului adăpostesc un bogat registru floristic, la care se adaugă și o faună diversă, cu exemplare ocrotite.
„Rușcuța de Primăvara” și „Laleaua Pestriță”, care trăiesc în rezervația naturală „Dealul Lempeș” – Sânpetru, se spune că ar fi plante mistice.
„Rușcuța de primăvară” (Adonis vernalis – lat.) este o floare frumoasa, de un galben strălucitor, înflorește întotdeauna în preajma Paștelui, vrând parcă să confirme legenda conform căreia s-ar fi născut din lacrimile lui Iisus Christos răstignit pe cruce.
O alta legendă, mult mai veche, legată de numele latinesc al florii, Adonis vernali, amintește de grecul Adonis, un vânător chipeș, care s-a îndrăgostit de Afrodita. Ares, zeul Soarelui, îndrăgostit și el de zeița Frumuseții, îl răpune, dar frumosul Adonis se transformă într-o plantă, rușcușa, care înflorește din martie pâna în aprilie, perioadă în care se și recoltează pentru uscare.
Rușcuța este folosită destul de des ca plantă decorativă. Este, însă, și plantă medicinală, fiind folosită cu rezultate deosebite în tratarea afecțiunilor inimii și a tulburărilor neurovegetative.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.