Agenda locală

Primele butoane de panică, în test

  • logomytex.png
 

Primarul George Scripcaru a explicat modul de funcționare a celor 42 de butoane de panică pe care municipalitatea le va monta în zone cu risc ridicat din punct de vedere al siguranței publice, pentru a fi la dispoziția cetățenilor care doresc să ceară ajutor în cazul unor incidente. 

Primele două astfel de butoane au fost deja montate, unul pe un stâlp al panoului publicitar aflat între Prefectură și Modarom, iar cel de-al doilea, în zona cafenelei din parcul central. Dispozitivele seamănă cu un interfon și conțin, pe lângă butonul care realizează contactul cu dispeceratul primăriei, un sistem de comunicație cu microfon și difuzor, și o cameră de luat vederi.

Până la mijliocul lunii iulie vor mai fi montate încă 40 de dispozitive similare, în zone precum Aleea de sub Tâmpa, Piața Unirii, Piața Sfatului, Livada Poștei, Parcul Nicolae Titulescu, Teatrul Sică Alexandrescu, Centrul Civic, Gara Brașov, Parcul Tractorul sau Parcul Magnolia. „Am ales aceste zone după o analiză a zonelor de risc, făcută împreună Poliția. Este un proiect important pentru noi, deoarece prin implementarea lui crește siguranța cetățeanului. Aceasta este o componentă a proiectului de telegestiune a iluminatului public și presupune instalarea a 42 de sisteme de panică pentru apeluri de urgență, la care se adauga 42 de camere video de supraveghere. În acest mod, atât brașovenii, cât și turiștii se vor simți în siguranță”, a declarat primarul municipiului Brașov, George Scripcaru.

Primarul a mai precizat că va propune Consiliul Local să adopte o hotărâre care să instituie o amendă consistentă pentru cei care vor încerca să facă glume folosind abuziv butoanele de panică. „Dorim să venim în sprijinul cetățenilor pentru a îmbunătăți siguranța publică, însă teribiliștii vor fi amendați. Aceste butoane sunt pentru pentru situații de urgență și pentru a preveni anumite fapte de tulburare a ordinii și liniștii publice, nu pentru altceva”, a subliniat primarul George Scripcaru. 

 

Investiție de 10 milioane de lei din fonduri europene 

Montarea butoanelor de panică și a camerelor de luat vederi este ultima componentă a proiectului „Modernizare integrată a sistemelor de iluminat public și creșterea siguranței publice din Municipiul Brașov”, finanțat 98% din fonduri europene nerambursabile și cofinanțat de Primăria Municipiului Brașov. Investiția este de 9,548 milioane lei inclusiv TVA și vizează creșterea calității serviciului de iluminat, reducerea costurilor de mentenanță și reducerea consumului de energie electrică. Licitația de lucrări a fost câștigată de asocierea dintre SC Flash Lighting Services SA și SC FlashNet SRL. 

Sistemul de telegestiune a iluminatului public, care este una dintre componentele principale ale proiectului, va oferi posibilitatea controlului interactiv al iluminatului public, utilizându-se comanda de la distanță a aprinderii sau stingerii punctelor luminoase, plasate pe 10.481 de stâlpi de pe 399 de străzi din municipiu. Același sistem permite și reglarea intensității luminii prin programare automată (dimming). Fiecare corp de iluminat va fi controlat și monitorizat individual sau pe grupe de interes, sistemul oferind inclusiv date privind eventualele defecțiuni tehnice. Potrivit directorului Flash Lighing Services, Dan Vătăjelu, pentru menținerea siguranței nu se va efectua dimming în intersecții, sensuri giratorii, treceri de nivel cale ferată, pasaje subterane, alei și zone pietonale, parcuri și zone de agrement, zone cu obiective istorice reprezentative sau pasaje auto supraterane. „Din analizele noastre, sistemul de telegestiune poate scădea consumul de energie din iluminatul public cu până la 30%”, a declarat Dan Vătăjelu.

În cadrul proiectului, până în prezent a fost realizat dispeceratul tehnic de unde va fi coordonată telegestiunea iluminatului public, realizându-se dotarea cu monitoare, stații de lucru, echipamente hardware și software specializat. Sistemul propriu-zis de telegestiune a fost finalizat, fiind recepționate 10.921 de module din municipiu, iar pe componența de singuranță, lucrările sunt realizate o treime (au fost montate 13 camere video de supraveghere pe stâlpi, iar în curs de montare sunt alte 9 camere video). De asemenea, mai sunt de montat 40 de butoane de panică. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button