BRAȘOV. Nu doar intrare gratis. Noaptea Muzeelor se anunță a fi spectaculoasă
„Noaptea Muzeelor” revine cu ediția 2022, fără restricții. Până la miezul nopții de sâmbătă spre duminică, muzeele din oraș și din județ își țin porțile deschise pentru oaspeți, oferindu-le mai mult decât vizitare gratuită.
Iar în Noaptea Muzeelor, 7 autobuze RAT din oraș vor circula până aproape de ora 1. Decizia a fost anunțată de reprezentanții municipalității, care vin, astfel, în sprijinul celor care vor să viziteze muzeele din oraș (detalii: BRAȘOV. RATBV modifică programul mai multor linii de transport, pentru Noaptea Muzeelor)
În circuitul brașovean al Nopții Muzeelor sunt instituții cu tradiție deja în eveniment, cum sunt Muzeul „Casa Mureșenilor” și secția sa, Casa Ștefan Baciu.
„Oferim tuturor celor care vor trece pragul muzeelor noastre posibilitatea de a vizita expozițiile permanente și temporare, expoziții dedicate istoriei familiei Mureșanu sau istoriei familiei poetului Ștefan Baciu, respectiv expoziția temporară « De la Constantinopol la Athos». Pe lângă acestea, cei care doresc vor putea participa la ateliere educaționale, între orele 18.00 și 20.00, iar între orele 20.00 și 22.00, vom avea concerte de muzică ușoară, de jazz, de folk și de muzică clasică”, a precizat directorul Muzeului Casa Mureșenilor, dr. în istorie Valer Rus.
PROGRAM
Muzeul Casa Mureșenilor Brașov, Piața Sfatului nr. 25
18:00-24:00: vizită expoziții „Istoria familiei Mureșianu”
„De la Constantinopol la Athos”
18:00-20:00: ateliere pentru copii (pictură, istoria vestimentației în secolulul al XIX-lea, art-craft)
19:00-19:30: recital instrumental Ștefana Zaharia (vioară), Silvia Panaitescu (pian)
20:00-20:45: recital Vocelis (muzică folk)
21:00-21:45: recital Midnight Buzz (muzică new-jazz)
22:00-22:45: recital instrumental Cvartet Fortissimi
Casa memorială „Ștefan Baciu”, str. Gh. Baiulescu nr. 9
18:00-24:00: vizită expoziția „Familia Baciu”
18:00-19:00: atelier de jucării croșetate
20:00-21:00: recital vocal-instrumental – Daria Boru (soprană), Emilia Giol (soprană), Diana Gheorghiciuc (mezzosoprană), Sena Ducaru (pian).
„Noapte de poveste”
Și cei de la Muzeul Civilizației Urbane, ce aparține de Muzeul de Etnografie, așteaptă vizitatori până în miez de noapte.
„Noaptea Muzeelor se va desfășura în două sedii: Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, din Piața Sfatului nr.15 – cu expoziția permanentă care ilustrează modul de viață al locuitorilor Brașovului din secolele XVI-XIX, dar și cu expoziția temporară „Costumele Junilor și hainele românești din Șchei și Brașovechi”, organizată la mansarda clădirii – și Muzeul Etnografic «Gheorghe Cernea» din Rupea, care va prezenta și câteva noutăți. Este vorba despre obiecte de port și recuzită din localitatea Crihalma, comuna Comăna, achiziționate în ultimii ani ca urmare a cercetărilor de teren întreprinse în această zonă, care completează patrimoniul cultural mobil local. De asemenea, aici vor fi organizate ateliere de împletituri cu sfoară și vor fi proiectate câteva filme documentare”, a spus purtătorul de cuvânt al instituției, Bogdana Balmuș.
„Noaptea grădinilor misterioase”
Muzeul de Artă Brașov (Bulevardul Eroilor 21) a numit Noaptea Muzeelor 2022 „Noaptea grădinilor misterioase”
„Vizitatorii vor avea ocazia să participe la un eveniment remarcabil care intensifică experiența senzorială. Pornind de picturile în ulei din expoziția «Grădini misterioase» a artistului Vadim Crețu, reprezentând grădini sălbatice luxuriante, artista Alina Tofan a pregătit pentru vizitatorii muzeului eco-performance-ul „Texturi vegetale” cu proiecții audio-video. Având natura ca inspirație, cei doi artiști ne scot din mediul urban și fiecare dintre ei ne dezvăluie natura neîmblânzită prin intermediul creației personale”, spun reprezentanții instituției.
Eco-performance-ul se va desfășura între orele 20.00 – 22.00. Specificul evenimentului Noaptea Muzeelor obligă organizatorii să reducă spectacolul live la intervale de 10 minute urmate de câte o scurtă pauză, astfel încât publicul prezent să beneficieze de această experiență în număr cât mai mare.
Și Muzeul Amintirilor din Comunism va fi deschis
Mai mult, în Brașov, Noaptea Muzeelor aduce un nou obiectiv în circuit: Muzeul Amintirilor din Comunism, deschis în centrul orașului, chiar lângă Muzeul de Artă, la începutul lunii aprilie. Îl puteți vizita gratuit, între orele 19.00 și 24.00.
„Îi așteptăm pe toți, cu mic cu mare, să vină să descopere povești și obiecte din comunism. Cafeneaua, de asemenea, o să fie deschisă pe toată perioada aceasta. Avem un meniu tradițional pentru perioada respectivă, bineînțeles, sandviș cu parizer ca starul meniului și îi așteptăm pe cei care vizitează să se oprească să mănânce un sandviș, noi fiind întreprindere socială, toate profiturile pe care le facem, 90% dintre ele, se duc către misunea noastră socială, de a lucra cu copii din grupuri vulnerabile”, a spus Alina Beteringhe, fondatoare a muzeului.
Tur gratuit și la Castelul Bran
Ca de obicei, și Castelul Bran participă la Noaptea Muzeelor. „«Noaptea Muzeelor» înseamnă, înainte de toate, un tur gratuit la Castelul Bran. Cei care doresc să-și petreacă o seară agreabilă sunt așteptați sâmbătă, 14 mai 2022, la reședința de suflet a Reginei Maria, începând cu ora 19:00 și până la miezul nopții.
Vizitarea Castelului Bran în timpul nopții poate fi o experiență unică pentru mulți dintre cei care iubesc istoria, dar și legenda Contelui Dracula. Pe lângă lumina difuză, pregatim un cafe concert in Sala de Muzică a Reginei Maria”
Casa Sfatului
Muzeul Județean de Istorie Brașov vă așteaptă și anul acesta la „Noaptea Muzeelor la Casa Sfatului”, sâmbătă, 14 mai 2022, între orele 18.00-24.00 (ora de intrare a ultimului vizitator).
Pe lângă expoziția permanentă și farmecul Casei Sfatului pe timp de noapte, surpriza ediției de anul acesta este noua expoziție „Scrisoarea lui Neacșu se întoarce la destinație”, expoziție creată în jurul scrisorii originale a lui Neacșu, cel mai vechi document în limba română, care după 106 ani s-a întors acasă, la Casa Sfatului (detalii: BRAȘOV. Scrisoare transportată și expusă sub paza Jandarmeriei)
Este pentru prima oară de la descoperirea sa, când scrisoarea lui Neacșu este prezentată public într-o expoziție muzeală și în afara cadrului profesional al Arhivelor, aceasta putând fi văzută doar până pe 23 mai.
„Luna luminează la fel” în Noaptea Muzeelor
Picturi de mari dimensiuni, în acril, aur, argint şi cupru pe hârtie, montate pe panouri de lemn stratificat, reunite ăn expoziţia „Luna luminează la fel”, a lui Roland Pangrati. Le vedeţi pe simezele Centrului Multicultural al Universităţii Transilvania, din clădirea Rectoratului, inclusiv la Noaptea Muzeelor, între orele 18.00 şi 24.00, când veţi putea sta de vorbă şi cu artistul. „Sunt folosite mai multe tehnici. Sunt tehnici tradiţionale japoneze, cu o vechime mai mare de 1000 de ani (…) şi încorporate în noul stil de tehnică Nihonga, care este pictura japoneză contemporană. Eu folosesc aceste tehnici pentru a crea artă contemporană. Şi materialele specifice acestor tehnici, adică hârtia Washi, care este un obiectiv UNESCO al Japoniei, pigmenţi minerali naturali – Gofun – care este un pigment extras din corpul stridiei, scoica care face perlă, metale şi pietre preţioase şi semipreţioase”, a precizat artistul Roland Pangrati.
Expoziţia se află sub patronajul Ambasadei Japoniei în România şi este inclusă în seria de manifestări care marchează împlinirea a 100 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Japonia şi România.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.