BRAȘOV. Ce au în comun o brașoveancă din SUA și o rusoaică stabilită la poalele Tâmpei
15 aprilie înseamnă şi Ziua Mondială a Artei, cât şi Ziua Mondială a Culturii, anunță cei de la Centrul Cultural Reduta, care au pregătit două evenimente.
Astfel, de Ziua Mondială a Artei, cei de la Reduta şi-au propus să prezinte un portret de artist, cu biografia şi lucrările sale cele mai reprezentative. Delona Seserman este artista braşoveancă care momentan trăieşte şi lucrează în Wilgminton, Delaware, şi care a acceptat provocarea de a prezenta un catalog de pictură on-line pentru a marca Ziua Mondială a Artei.
„O cunosc de multă vreme pe artista braşoveană Delona Seserman şi mă bucur că a dat curs provocării noastre, având astfel prima sa colaborare cu Centrul Cultural Reduta. Este o experienţă nouă şi ne propunem să provocăm şi alţi artişti plastici să prezinte astfel de cataloage on-line. Vrem ca arta să ajungă în sufletele oamenilor prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie în perioada pandemiei”, a spus Adrian Văluşescu, manager al Centrului Cultural Reduta.
Delona Seserman a început să picteze încă de la vârsta de 4 ani, sub îndrumarea tatălui său, un iscusit muzician şi pictor deopotrivă. A urmat cursuri de artă la Braşov, apoi şi le-a perfectat începând cu 2009 în America, având o înclinaţie deosebită pentru pictură şi design interior, pentru ca mai bine de 16 ani să realizeze o serie de lucrări murale în New Jersey, Pennsylvania sau New York. Temele lucrărilor sale sunt inspirate cu precădere din natură sau spiritual. Lucrările sale în tehnică mixtă, ulei, acrilic sau acuarelă, figurative sau abstracte au fost expuse adesea în expoziţii organizate în SUA, Franţa şi România şi se pot regăsi de asemenea în colecţii private atât în America sau Franţa cât şi în Austria, Germania, Olanda, Israel, Canada sau Noua Zeelandă. Catalogul on-line îl puteţi viziona în astăzi, de la ora 15.00, pe canalul YouTube.
De asemenea, tot azi, pe scena Centrului Cultural Reduta, pentru a marca Ziua Mondială a Culturii, „Reduta” prezintă, online, de la 19.00, un concert al trupei braşovene Midnight Buzz (Costi Popescu, Tudor Asciu, Lucian Bragar), alături de solista Angelina Rudneva (foto dreapta) din Rusia. „A fost o bucurie să-i avem pe tinerii trupei braşovene Midnight Buzz pe scena Sălii Reduta, pentru a înregistra un concert în care să alterneze muzica chill cu părţi energetice şi să sune excelent. O veţi întâlni pe solista Angelina Rudneva, rusoaica ce i-a cucerit pe juraţii de la Românii au talent cu vocea ei suavă, la începutul acestui an. Acest concert va aduce o stare de linişte celor care îl vor viziona on-line, aşa că nu îmi rămâne decât să vă invit să fiţi alături de Centrul Cultural Reduta şi de Midnight Buzz în 15 aprilie, de la ora 19.00, pentru a sărbători împreună, cultura”, transmite Adrian Văluşescu, manager al Centrului Cultural Reduta.
Angelina Rudneva a venit la Braşov în urmă cu câţiva ani, cu o bursă Erasmus de schimb universitar. S-a îndrăgostit de oraş, acum e căsătorită aici şi aşteaptă un copil.
Ziua Mondială a Artei a fost aleasă în 15 aprilie în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului şi umanistului italian Leonardo da Vinci (15 apr. 1452 – 2 mai 1519), considerat un simbol al liberei exprimări, un vizionar în lumea artelor.
De asemenea, la data de 15 aprilie toate ţările din întreaga lume aniversează Ziua Mondială a Culturii. Această sărbătoare a fost înfiinţată pentru a comemora adoptarea Pactului Roerich în 1935. Conform Pactului Roerich, toate muzeele, catedralele, bibliotecile, universităţile, monumentele, colecţiile de artă şi ştiinţe publice şi private, monumentele naturale, locurile frumoase ar trebui considerate obiecte neutre şi ca atare ar trebui protejate şi respectate de statele care s-au alăturat tratatului. Ideea creării Zilei Mondiale a Culturii aparţine Ligii Mondiale a Culturii.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.