ISTORIA BRAȘOVULUI. Cea mai veche biserică din oraș este…
În 1211, la cererea Regelui Andrei al II-lea al Ungariei, Hermann von Salza, cel de-al patrulea Mare Maestru al Ordinului Cavalerilor Teutoni, a condus operațiunea de instalare a acestora în Țara Bârsei (Burzenland), pentru a ajuta la apărarea graniței estice a Regatului Ungariei de incursiunile cumanilor și a întări poziția bisericii catolice în sud-estul Transilvaniei.
Hermann von Salza este considerat și cel la ordinul căruia s-a construit cea mai veche biserică din Brașov, aproximativ la 1225. Este vorba despre Biserica Sf. Bartolomeu, din cartierul cu același nume, edificată în stil gotic cistercian (tributară, din acest punct de vedere, Abației Cisterciene de la Cârța, județul Sibiu), dar prezentând și elemente romanice. Inițial a fost o biserică romano-catolică, devenind evanghelică-luterană odată cu Reforma din secolul al XVI-lea.
Pe zidul sudic al bisericii există un ceas solar (foto 1), orele fiind indicate de umbrele unor tije.
Turnul existent a fost construit în 1842, în locul celui vechi, dărâmat de cutremur în 1822. Ceasul din turn a fost instalat în 1923.
(Sfântul Bartolomeu – născut în sec. î.e.n. la Cana Galileii, decedat în sec. I e.n. în Siria – este considerat unul din cei 12 apostoli ai lui Isus din Nazaret. A fost identificat cu Natanael, menționat în primul capitol al Evangheliei după Ioan)
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.