ISTORIA BRAȘOVULUI. Ce semnifică cele patru turnulețe ale Porții Ecaterina?
Poarta Ecaterinei (Katharinentor) din care se mai păstrează doar turnul exterior, a fost construită în secolul al XVI-lea, în locul unei porți mai vechi, distruse de inundația din august 1526. Fiind situată la capătul străzii Katharina (actuala str. Constantin Brâncoveanu), a luat numele acesteia, care provenea, la rândul său, de la o mănăstire de călugărițe care funcționase în apropiere. Din această mănăstire făcea parte Capela Sf. Ecaterina, menționată documentar pentru prima dată în 1388. Turnul porții, cu o arhitectură unică, a fost edificat în 1559, bolta sa fiind pictată în stil renascentist. La cele opt guri de tragere ale acestuia fuseseră instalate bombarde cumpărate de la Praga.
La insistențele negustorilor din Șchei, Poarta Ecaterinei a fost dărâmată în 1827, în locul său construindu-se, un an mai târziu, Poarta Șchei.
Cât despre cele patru turnulețe care înconjoară turnul principal al porții, acestea semificau dreptul conducătorilor burgului de a pronunța condamnări la moarte, așa-numitul ius (sau jus) gladii, însemnând dreptul (sau dreptatea, justiția) sabiei (gladius era numele sabiei romane).
De altfel, toate localitățile transilvănene în care turnul porții sau cel al bisericii au aceste patru turnulețe aveau privilegiul ius gladii. O condamnare la moarte nu putea fi pronunțată decât în aceste localități.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.