Cultură

BRAȘOV. Transilvăneni vs. europeni, la Marienburg

 

Ansamblul Codex și Jugendbachchor – Corul De Tineret Bach sunt protagoniștii concertului de astăzi, din calendarul celei de-a X-a ediții a Festivalului Musica Barcensis, concert intitulat „Dialoguri între muzica veche transilvăneană și cea europeană”. Evenimentul are loc de la ora 18.00, la Cetatea Feldioara (Marienburg). Intrarea la concert este gratuită.

Ansamblul Codex este format din Ignác Csaba Filip – flaut drept, flaut travers – director artistic, László Kovács – rebec, vioară, Éva Kovács – fidulă, Csaba Adorján – violă, fidulă, Zsombor Lázár – fidulă bas, violoncel, cobză, Árpád Szőgyör – contrabas, gardon, viola da gamba, Éva Szabó – flaut baroc, flaut drept, percuție.
„Codex” a luat fiinţă în anul 1996, având în componenţă profesori şi studenţi ai Facultății de Muzică a Universității „Transilvania” din Brașov. Având ca scop interpretarea muzicii culte europene din secolele XV-XIX cu ajutorul instrumentelor de epocă, pe baza surselor teoretice de epocă, continuă tradiţia bogată a formației de muzică barocă Cantus Serenus din Brașov. Ansamblul cercetează muzica cultă din Transilvania şi Europa de Est, precum şi alte surse europene care au tangență cu aceasta. Membrii formației s-au specializat în cadrul cursurilor de măiestrie interpretativă barocă din marile centre muzicale europene: Innsbruck, Utrecht, Karlsruhe, Basel, Budapesta etc. Repertoriul formației cuprinde muzică veche din Transilvania secolelor XVI–XIX (Reilich, Sartorius, Honterus, Codicele Caioni, manuscrisul din Sfântu Gheorghe, manuscrisul lui Stephanus Martonffy etc.), muzică din Europa Centrală și de Est (manuscrisul Vietoris, manuscrisul din Oponice, manuscrisul din Levoce etc.), muzică barocă timpurie, franceză, italiană și germană. Au o prezență permanentă în viața muzicală de muzică veche din țară și peste hotare, participând la cele mai însemnate festivaluri și evenimente muzicale. În 2015 au colaborat la concertul de deschidere a Festivalului „George Enescu” alături de Corul Național Madrigal din București (transmis în direct pe TVR2) și au fost desemnați pentru susținerea concertului festiv transmis prin www.remaradio.eu, concert oferit de cele mai însemnate formații de muzică veche din Europa pentru celebrarea Zilei de Muzică Veche din Europa. Formația a susținut numeroase concerte la Brașov, București, Târgu Mureș, Focșani, Sighișoara, Miercurea Ciuc etc., Spania, Italia și Ungaria (Budapesta, Kecskemét, Gyula, Kapolcs etc.) și a realizat mai multe proiecte finanțate de Administrația Fondului Cultural Național și Institutul Cultural Român. A realizat înregistrări CD cu muzică veche din Transilvania în Studioul Radio-Tg.Mureş și în Studioul Radiodifuziunii Române din București. Spectacolele și concertele se bazează pe cercetările efectuate de dr. Filip Ignác Csaba, directorul artistic al ansamblului.

Jugendbachchor – Corul de tineret Bach al Bisericii Evanghelice C.A. (Honterusgemeinde) a fost înființat în anul 1993 de către Eckart Schlandt, ca adăugire la corul „mare” Bach. Începând cu anul 2004, Steffen Schlandt este dirijorul, atât al corului de tineret, cât și al corului mare Bach. Cântăreții au alcătuit împreună un repertoriu ce cuprinde intonări pentru 4 până la 8 voci, din perioada Evului Mediu până la modernism. Cei aproximativ 20 de membri fac parte din șase confesiuni și vorbesc trei limbi materne. Corul de tineret Bach a participat, înainte de toate, la răspândirea repertoriului sacru prin concerte în Transilvania, apelând totodată la bogata zestre de tradiție muzicală locală. În ultimii ani au fost create două DVD-uri și patru CD-uri, care conțin piese necunoscute și uitate, fiind readuse astfel la lumină. Totodată, Corul de tineret Bach dorește să atragă atenția asupra valorosului și amenințatului peisaj organistic transilvănean, oferind numeroase concerte caritabile pentru susținerea proiectelor de restaurare. Ca semn al aprecierii sale generale, Corul de tineret Bach a fost invitat în turnee locale și în străinătate (München, Dresden, Zürich, Winterthur, Ulm, Stuttgart ș.a.). Corul reprezintă, fără urmă de îndoială, diversitatea colorată culturală a Transilvaniei și a României.

Programul concertului:

Ansamblul de muzică veche Codex:

Muzică din Franța:

– Thoinot Arbeau: Orchesographie, 1589:

o Branle Charlotte, Branle de la guerre, Branle de la torche, Branle des lavandieres, Branle de Bourgogne

o Basse dance „Jouissance vous donneray”

o Belle gui tiens ma vie

o Basse dance a la Magdalena

Muzică din Transilvania:

– Johannes Honterus (1498-1549, Brașov): Lucrări din Odae cum harmonis (1548)

Muzică germană din Codicele Caioni: Ein adeliches Badelein, Mein Hertzen Trost

– Dansuri maghiare din (Transilvania, sec. XVII):

o Ötödik tancz hatodon

o Apor Lazar Tancza

o Chorea, Tancz

o Mikes Kelemen

o Valtozo Tancz

o Lapoczkas Tancz

– Cântec țigănesc din Codicele Caioni

o Dade Zingaricum

Muzică din Spania:

– Anonymus (sec. XVI-XVI): Rodrigo Martinez

Dansuri valahe din Europa de Est:

– Dansuri valahe din sec. XVII – Manuscrisul din Oponice, Mansucrisul Vietoris, Codicele Caioni

Nici n-am furat din Cartea de cântece Bocskor János (Leliceni Ciuc, 1739)

Muzică din Italia:

– Orazio Vecchi (1550-1605): So ben mi chi’a bon tempo

– Marco Uccelini (1603?-1680): Aria sopra la Bergamasca “á la Transilvania”, (Veneția, 1642)

– Codicele Caioni: Messias iam venit

Jugendbachchor:

Thomas Morley (1557-1603?) – Sing we and chant it (Villanelle)

Toinot Arbeau (1520-1595) – Pavane

Hans Leo Hassler (1564-1612) – Feinslieb, du hast mich gfangen

Pierre Attaingnant (1494-1552) – Tourdion

Johann Steuerlein (1546-1613) – Mit Lieb bin ich umfangen

Jacques Arcadelt (1504?-1568) – Il bianco e dolce cigno

Orlando di Lasso (1532-1594) – Matona mia cara

Giovanni Gastoldi (1550-1622) – Amor vittorioso, Questa dolce sirena

Pierre Passereau (1509-1547) – Il est bel et bon


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button