Postul Sf. Apostoli Petru și Pavel începe atipic
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este rânduit de Biserică în cinstea celor doi apostoli şi în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante. Acesta durează până pe 29 iunie, când sunt sărbătoriți cei doi mari sfinți. Din cele patru posturi de peste an, acesta este singurul cu zi de începere și durată variabile, depinzând de data la care prăznuim Sfintele Paști și Rusaliile (Pogorârea Sf. Duh, la 50 de zile după Înviere). Postul începe de obicei lunea, după Duminica Tuturor Sfinților, prima duminică de după cea a Rusaliilor. Astfel, se poate întâmpla ca Duminica Tuturor Sfinților să fie după 29 iunie şi Postul Sfinţilor Petru şi Pavel să se desfiinţeze. Anul acesta, însă, postul începe sâmbătă, 22 iunie, şi se termină pe 28 iunie, dar este unul ușor, cu dezlegare la pește pe 22, 23 și 24 iunie. Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel este cunoscut în popor sub denumirea de Postul Sânpetrului. El a fost instituit în cinstea Sfinților Apostoli ca o imitare a vieții lor deosebite și a pregătirii pe care ei o făceau înainte de a începe o lucrare aparte. Pe parcursul timpului, postul a fost numit și postul Cincizecimii pentru că este foarte apropiat de Praznicul Cincizecimii (Rusalii) și se prețuiesc darurile Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinţii Apostoli.
Primele mărturii despre Postul Apostolilor Petru şi Pavel le avem din secolul al IV- lea, în Constituţiile Apostolice. Mai târziu vom găsi informaţii despre acest post la Sfântul Atanasie cel Mare, Teodoret, episcopul Cirului şi Leon cel Mare. Acest post era ţinut la început numai în cercurile monahale şi abia mai târziu s-a extins şi la credincioşi.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.