Cultură

BRAŞOV. Dragostea dulce-amară pentru ţară a lui Tiberiu Foriş

  • img-6386.jpg
  • img-6382.jpg
  • img-6383.jpg
 

Aşa cum v-am anunţat deja, în avanpremiera Zilei Naţionale din An Centenar, Cercul Militar (Casa Armatei) din Braşov a găzduit o dublă lansare de carte,  prilejuită de Centenarul Marii Uniri. Cărţile ce au fost prezentate publicului sunt „Inimă de Român”, autor prof. univ.dr. gl. mr. (rt) Petrişor Mandu şi „Timpul Probabil” (cu subtitlul „Centenar – jurnal social şi politic”), autor prof. dr. în economie Tiberiu Foriș. Evenimentul a fost mai complex, aducând un recital poetic şi surprize muzicale.
Nu a fost prima dată când cei doi autori îşi lansează în tandem creaţiile literare, iar supriza a venit în momentul răsfoirii volumului „Timpul Probabil”, care, după „Cuvântul înainte” al autorului se deschide cu o poezie cu titlu omonim, însă semnată de Petrişor Mandu, un omagiu adus de acesta „colegului” în ale condeiului. De altfel, ultimele două strofe fac referire la cărţile lansate anterior de Tiberiu Foriş: „Prin versuri, talent şi culori umaniste/când vremea-i noroasă ori ceru-i senin/pictezi «Anotimpuri» cu «Zâmbete triste»/şi «Timpul Probabil» în anii ce vin”. Generalul Mandu este printre cei cărora Tiberiu Foriş le mulţumeşte în mod special pentru sprijinul acordat în apariţia cărţii, alături de recenzorii volumului: prof dr. Maria Popescu, lector dr. Cristina Niculau, psih. Daniela Cirică, prof. dr. Radu Iovănaș.

De la expert în economie la poezie 

Prof. univ. dr. Tiberiu Foriș este director al Departamentului de Management și Informatică Economică al Universității Transilvania din Brașov, absolvent al Facultății de Mecanică, specializarea Autovehicule Rutiere și al Facultății de Științe economice, specializarea Marketing, Universitatea Transilvania, doctor în informatică econmică al ASE București. Director general al Școlii de Formare Managerială în Turism și al patronatelor din industrie din Regiunea Centru UGIR-1903, membru al Infer Koln, manager de proiecte strategice pentru formare profesională continuă din turism, industria alimentară, tipografii și mass-media. A publicat numeroase cărți și articole de specialitate de referință din domeniul managementului și a condus unele dintre cele mai importante proiecte naționale de investiții. A efectuat specializări internaționale și a fost visiting profesor la universități din Germania, Belgia Olanda, Marea Britanie, Franța, Letonia, Grecia, Turcia. Membru în comisii de doctorat la universități din Brașov, București, Iași, Chișinău.
Tot cu prilejul Zilei Naţionale, în 2016, a publicat prima sa carte de poezie-pamflet, „Zâmbete triste”, iar în 2017, volumul de poezie „Anotimpuri”. „Timpul Probabil” este cea de-a treia carte de poezie-pamflet, dar autorul are şi alte cărţi în pregătire.

„Condamnare pe viață la iubire de ai mei”

Volumul cuprinde 100 de poezii, multe în stilul său consacrat de epigramist, de satiră socială şi politică, unele cu accente sumbre („Se fură…”, Shopping – sportul naţional”, „Democratic e doar votul”, Ultima ţară”, Dă-ne, Doamne, ceva minte!”, „Sus cu naţia!”, Hai, deşteaptă-te, române!”, Corupţia – brand de ţară”, „Apă şi foc”), dar şi unele de lirică patriotică pură, fără a fi patriotardă, aşezate fiind primele în carte: „România”, „1 Decembrie”, „De ziua ta”, „Brâncuşi”, „Eminescu”, „Poezie, „Leru-i ler (omagiu lui Radu Gyr)”, aceasta fiind urmată de o alta ce reproduce titlul celei mai cunoscute creaţii a „poetului închisorilor comuniste”: „Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!”. De remarcat şi poeziile cu titluri-motive literare care se subsumează temei volumului „Timpul Probabil”: „Clepsidra”, „Carpe Diem”, „Centenarul?”, „Dup-un veac”. Alte tiltluri regăsiţi în galeria foto. 
Am scris și a treia carte de poezie, poezie de suflet dedicată țării mele la ceas aniversar și poezie-pamflet. Centenarul este o convenție pentru istoria modernă, pentru că țara mea este mult mai veche ca trăire pe vechiul continent european, țara mea este Dacia milenară! Am scris și mai scriu atâta timp cât mai pot simți românește – la condamnare pe viață la iubire de ai mei! Mă inspiră tot ce mă înconjoară, de la rotația anotimpurilor la rotația nesocotită a clasei politice, de la frumusețea de deasupra spinilor trandafirilor la spinii printre care trebuie să ne strecurăm pentru a simți frumusețea vieții. De Centenar doresc să transmit tuturor fraților mei români: Fiți mândri! Suntem viețuitorii Grădinii Maicii Domnului! Mulțumesc soției mele, Diana Foriș, muză și cenzor!”, mărturiseşte autorul.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button