BRAȘOV. „Enescu trece hotarul fără ca să treacă vama!”
Renumitul dirijor Gheorghe Mustea (Republica Moldova) va dirija orchestra simfonică în concertul Filarmonicii Brașov dedicat Centenarului Marii Uniri. Concertul simfonic extraordinar are loc astăzi, de la ora 19.00, la Sala Patria, solist fiind violonistul Florin Ionescu-Galaţi.
Alexandra Grancea, reprezentant al Filarmonicii Brașov, ne-a făcut o prezentare a invitatului special. Muzician polivalent, dotat cu o forţă creatoare deosebită – compozitor, dirijor, pedagog, interpret mereu avid de creaţie, ne convinge că aria desfăşurată a preocupărilor îi pune în evidenţă certele calităţi şi vocaţia unui muzician de maximă exigenţă profesională.
Cartea de vizită este completată cu o intensă activitate dirijorală, mai întâi în fruntea orchestrei Ansamblului Academic de Dansuri Populare „Joc”, iar apoi la pupitrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat din Moldova, stagiul de specializare în Orchestra Simfonică Academică de Stat a Filarmonicii din Leningrad şi, în sfârşit, ca director artistic şi prim-dirijor al Orchestrei Simfonice Naţionale a ÎPNA Compania „Teleradio-Moldova”. În fruntea acestui colectiv artistic se impune ca un dirijor ce promovează un vast repertoriu simfonic
În anul 2017, compozitorul, dirijorul și academicianul Gheorghe Mustea a fost desemnat de Centrul Internațional Biografic din Cambridge unul din cei mai influenți 100 de muzicieni ai lumii. Acesta este supranumit de oamenii de cultură drept „magicianul notelor” și „animatorul cultural al țării”.
Încântat de muzicienii brașoveni
Încă de la repetiții, dirijorul Gheorghe Mustea i-a felicitat pe artiștii orchestrei simfonice a Filarmonicii Brașov. Spune că a găsit aici muzicieni minunați care știu să răspundă cerințelor dirijorului, să răspundă la stil. Dirijorul s-a declarat ca fiind onorat să se afle la pupitrul concertului dedicat acestui mare eveniment, Centenarul Unirii. Încântat că se află Ardeal, în inima României, consideră că această colaborare să aibă o continuitate, aceasta fiind una deosebit de plăcută. „Este ultimul concert al Filarmonicii Brașov de dinaintea Centenarului și îmi doresc să fie unul frumos. Mulțumesc tuturor celor implicați în eveniment!”.
Iată că hotarul de la Prut nu mai reprezintă o barieră, programul cuprinzând, pe lângă Concertul nr. 1 în sol minor op. 26 de M. Bruch și Simfonia a IX-a „Din lumea nouă” de A. Dvorak, Concertul nr. 2 pentru orchestră, compus chiar de către Gheorghe Mustea, dedicat lui George Enescu. Concertul este audiat la Brașov în prima audiție. „Chiar dacă avem acea graniță, muzica nu are granițe, Enescu a făcut Unirea mult mai înainte, prin muzica sa. Enescu trece hotarul fără ca să treacă vama! Am făcut numeroase concerte în anul Centenarului… am susținut concerte cu muzica românească de pe cele două maluri ale Prutului… Aici mă simt ca acasă! Am putut să fac această muzica liber, fără să am obstacole… Prin Enescu noi suntem împreună fără hotare!”, spune maestrul Mustea.
Solist brașovean de renume internațional
Invitat în acest concert deosebit este solistul brașovean Florin Ionescu-Galați. Violonist virtuoz, Florin Ionescu-Galaţi s-a impus în viaţa muzicală românească drept unul dintre vârfurile generaţiei sale. Născut la Bucureşti, în anul 1970, a început studiul viorii la vârsta de patru ani, sub îndrumarea tatălui său, cunoscutul violonist şi dirijor I. Ionescu-Galaţi. Apariţia în public alături de Orchestra Naţională Radio, la vârsta de zece ani, cu concertul de vioară de Kabalevski, prevestea un talent neobişnuit ce avea să devină curând cunoscut. A studiat la Şcoala de Muzică din Braşov cu profesorul Radu Hamzea şi a absolvit cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa maestrului Ştefan Gheorghiu. Este laureat al concursurilor internaţionale „Usti nad Orlici” (Cehoslovacia), „Dinu Lipatti” şi „George Enescu” (România), „Tibor Varga” (Elveţia), „Paganini” (Italia), „Wieniawski” (Polonia). Cariera sa internaţională, începută în 1982, s-a derulat spectaculos în recitaluri şi concerte alături de ansambluri cunoscute ca: orchestrele simfonice de la Graz, Saarbrucken, Marsilia, München, Genova, Atena, Istanbul, Ankara, Izmir, Chişinău, orchestrele radio din Basel, Bucureşti, etc., în săli de renume din Europa, SUA şi Japonia, precum „Gasteig” şi „Herkule” din München, „Carnegie Hall” din New York, „Beethoven Halle” – Bonn, „Santory Hall” – Tokyo. În diverse formule camerale a colaborat cu Ayla Erduran, Viktor Pikaisen, Viktor Tretiakov, Lory Wallfisch, Valentin Gheorghiu. A realizat înregistrări de referinţă pentru posturi de radio sau TV din Germania, Turcia, Franţa, Japonia, SUA. În ţara noastră artistului i s-a acordat Premiul Televiziunii Române (1996, 1997) şi Premiul Pro TV pentru participarea ca solist în concertul televizat co-producţie România-America, Marele Premiu al Uniunii Criticilor şi Interpreţilor români (1996), Cel mai bun solist al Anului 2002 Turcia, Premiul pentru promovarea muzicii româneşti în ţară şi în străinătate acordat de Uniunea Criticilor Muzicali (2002).
Florin Ionescu-Galaţi a cucerit publicul de pretutindeni, obţinând aprecieri pe măsură ale presei de specialitate.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.