Design de mobilier, inspirat de stilul Reginei Maria, de la BRAȘOV la Cotroceni
Ca parte a unui proiect coordonat de la Braşov, luni, la aniversarea zilei de naştere a Reginei Maria a României, în Salonul Cerchez al Palatului Cotroceni a fost deschisă expoziţia de design mobilier „Regina Maria, ambasador irezistibil al artei şi istoriei româneşti”.
Expoziţia este rezultatul şansei oferite artiştilor şi studenţilor activi în domeniul design-ului de mobilier de lemn de a călători în această vară pe urmele Reginei Maria, aceştia documentându-se în locurile reprezentative pentru stilul reginei – Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul Naţional Peleş şi Muzeul Naţional Bran. Piesele proiectului, având ca tematică reinterpretarea stilului Regina Maria, au fost realizate de o echipă formată din participanţii la tabăra de documentare şi creaţie, în Laboratorul de Eco-design şi Microprototipare al Facultăţii de Ingineria Lemnului din Braşov. „În lucrările proiectului nostru nu este vorba de o replicare sau de o reintegrare a unor ornamente, elemente vizuale ori conceptuale, în designul contemporan. Este vorba de creaţie contemporană de mobilier şi decoraţiuni care au ca sursă de inspiraţie cele create de Regina Maria în perioada de început a secolului XX. Discuţia care s-a purtat a fost despre captarea spiritului locului, ambianţei, personalităţii deosebite a Reginei Maria şi încercarea de a crea obiecte, noi, moderne, actuale dar integrate acestui spirit caracterizat prin: erudiţie, simplitate, demnitate şi eleganţă”, a explicat conf. univ. dr. ing. Alin M. Olărescu, coordonator tabăra de documentare şi creaţie.
„În 1902, cu ocazia primei expoziţii a Societăţii «Tinerimea artistică», Maria a expus acuarele, iar o parte din piesele de mobilier erau lucrate după designul său. După un an, la a doua expoziţie organizată de «Tinerime» se vorbeşte de frumuseţea «stilului Prinţesa Maria». Cucerită de pledoaria pentru libertatea de gândire şi de acţiune pe care o manifesta Art Nouveau-ul, încurajată de reacţiile pozitive ale presei internaţionale faţă de debutul său artistic, provocată şi de rigiditatea stilului de viaţă impus de Regele Carol I, Maria a ales să treacă dincolo de hotarul mecenatului artistic. Arta a contribuit la emanciparea Principesei Maria şi apoi tot arta a purtat cel mai simplu şi direct mesajele Reginei Maria către poporul său. După încheierea războiului, de la stilul neoromânesc folosit în decoraţia palatului Cotroceni şi piesele de artă populară şi religioasă aranjate în interioarele reşedinţelor, îndeosebi în castelul Bran, până la subiectele alese pentru cărţile sale sau colecţia de costume populare, Regina Maria îşi arată dragostea şi respectul faţă de cei care au ridicat-o pe tronul României Mari. Proiectul nostru a urmat această «cale» artistică a Mariei, iar creativitatea tinerilor designeri de mobilier este cea mai bună dovadă că stilul Reginei Maria rămâne o sursă de inspiraţie fermecătoare, îndrăzneaţă şi plină de surprize”, a afirmat Nicolae Pepene, managerul proiectului şi director al Muzeului Judeţean de Istorie Braşov.
Expoziţia va rămâne deschisă la Muzeul Naţional Cotroceni până pe 11 noiembrie 2018.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.