BRAȘOV. Opera Braşov deschide stagiunea „Centenar”
Sâmbătă se va deschide stagiunea 2018 – 2019 a Operei Braşov, stagiune care stă sub semnul festiv al Centenarului Marii Uniri, dar şi al aniversării a 65 de ani de la înfiinţarea instituţiei, care şi-a adus o contribuţie importantă în dezvoltarea vieţii cultural-artistice româneşti.
Melomanii braşoveni sunt invitaţi sâmbătă, de la ora 18.30, la primul spectacol de la Operă din noua stagiune – „Traviata”, de G. Verdi, conform tradiţiei instituite de mai bine de 10 ani. Premiera operei „Traviata” a avut loc la Teatro La Fenice din Veneția, pe 6 martie 1853. În anul 1848, Alexandre Dumas-fiul a publicat „Dama cu camelii”, roman puternic autobiografic, care a servit apoi ca sursă de inspirație pentru „Traviata”, cu singura diferență că în lucrarea lirică personajul feminin apare sub numele de Violetta Valery, fragilă, dar înzestrată cu o puternică forță de caracter. Opera beneficiază de un libret în limba italiană scris de Francesco Maria Piave.
„Traviata” descrie scurta, dar agitata viață, precum și moartea tragică a unei celebre curtezane din înalta societate a secolului al XIX-lea din Paris. Povestea Violettei Valery impresionează de peste un secol şi jumătate, datorită ideii nobile pe care o transmite: sacrificiul de sine. Violetta Valery devine victima societăţii în care trăieşte, acceptând, din dragoste pentru Alfredo Germont, un compromis care îi va grăbi sfârşitul. Despre această femeie specială şi despre gestul său scria însuşi Dumas-fiul: „Dacă nu ar fi făcut acest sacrificiu, nu ar fi meritat să scriu despre ea”. Muzica verdiană, într-un context pur romantic, transmite în egală măsură pasiune, frumuseţe, dramatism, eleganţă și o umanitate profundă. „Când a plecat, m-am înspăimântat de singurătatea în care mă lăsase”, scrie Al. Dumas – fiul în „Dama cu camelii”. Violetta apare ca o eroină clasică, al cărei sacrificiu transcende dragostea și moartea, în fapt, cele două teme în jurul cărora se desfășoară opera.
În distribuție: Cristina Radu – Violetta Valery, Liviu Iftene – Alfredo Germont, Fülöp Márton (Opera Națională Română Cluj-Napoca) – Giorgio Germont, Gabriela Hazarian – Flora Bervoix, Sonia Hazarian – Annina, Claudiu Bugnar – Gastone, Nicolae Zaharia – Baronul Douphol, Paul Tomescu – Marchizul d’Obigny, Marian Rește – Dr. Grenvil, Dan Ionescu – Majordomul, Adrian Stănilă – Grădinarul. Soliști balet: Iulia Coșeriu, Dorin Mirea. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Traian Ichim, iar regia artistică este semnată de Dimitrie Tabacaru. Scenografia și costumele: Rodica Garștea. Coregrafia: Nermina Damian. Dirijor cor: Leonard Boga. Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov. Preţul biletelor este de 25 şi 35 de lei, Acestea se găsesc la sediul Operei, astăzi, între orele 10.00 și 17.00 și sâmbătă, cu o oră înainte de spectacol.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.