Cultură

BRAȘOV. Joc strămoşesc al Junilor, la Crucea Dreptății

  • crucea_255590.jpg
  • jocstramosesc2_255591.jpg
 

Societatea Junilor Dorobanţi şi Uniunea Junilor din Şchei şi Braşovechi organizează duminică, prima după praznicul Adormirii Maicii Domnului, tradiţionalul Joc strămoşesc de la Crucea Dreptăţii (Fântâniţa Popii, pe strada Pajiştei, lângă rezervor). La acest eveniment plin de fast şi veselie, sunt invitati toţi iubitorii tradiţiei braşovene a Junilor din Şcheii Braşovului. Sărbătoarea face parte din calendarul de activităţi ale Junilor, fiind un proiect finanțat din bugetul Municipiului Braşov, şi este ultimul joc strămoșesc dintre cele patru, care au loc în fiecare an în Șcheii Brașovului.
Evenimentul începe la ora 10.00, în Piața Unirii, cu Hora Junilor, iar de la ora 14.00, se face aducerea fetelor la joc la Crucea Dreptății. Vor fi prezentate jocurile strămoşeşti pe care tinerii trebuie să le cunoască pentru a fi integraţi în viaţa socială a adulţilor din Şcheii Braşovului: hora junilor, brâul, breaza, ardeleana, sârba şi braşoveanca. Crucea Dreptății este lângă rezervorul cu apă din Șchei. Se poate ajunge cu mașina din Piața Unirii, apoi pe strada Pajiștei. Decorarea platoului de la Crucea Dreptăţii unde are loc jocul este în sarcina junilor. Aceştia aduc din pădure un brad, de șase-şapte metri înălţime pe care-l înfig într-o groapă săpată în pământ în ziua dinaintea jocului. Bradul este decorat cu ghirlande de hârtie colorată confecţionate de către fetele care participă la joc, iar în vârful bradului se prind un steag tricolor şi un buchet de flori.
În caz de vreme nefavorabilă, jocul va fi reprogramat pentru duminica următoare.

Jocul strămoşesc reprezintă una dintre cele mai frumoase şi spectaculoase tradiţii din Şchei şi constituie unul din rarele momente când, alături de juni, pot fi admirate băiatele din Şchei – Pajişte, înveşmântate în frumosul port tradiţional din Şchei: sumnă şi laibăr de brocart, cămaşă de borangic, „pumni” cusuţi cu fir de argint, brâie cu paftale din metal preţios. Jocul strămoşesc este o ultimă rămăşită din perioada în care comunitatea românească din Şchei mai păstra încă multe din trăsăturile caracteristice satului transilvănean tradiţional. Este o sărbătoare în care mai ales în trecut era implicată toată populaţia din Şchei, inclusiv fetele şi famiile lor, întocmai ca în „Ziua de Stropit” din Lunea Mare. Tinerii trebuiau să convingă fetele şi pe rudele lor să vină la joc. Participarea aceasta presupunea mai mult decât efortul fetelor de a învăţa să „joace” şi să aibă purtări alese.

Programul evenimentului:

10.00 – Hora Junilor în Piaţa Unirii
14.00 – Aducerea fetelor la joc. Prezentarea jocurilor tradiţionale (sârba, breaza, ardeleana, brâul, braşoveanca)
20.00 Încheierea jocului.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button