Cultură

[ViDEO] Controversă sau nu, peste 69.000 de brașoveni au onomastica

 

De câțiva ani s-a creat o controversă în legătură cu sărbătorirea onomasticii pe 15 august. Ziua de Sfânta Maria Mare (Adormirea Maicii Domnului) este considerată în multe zone „a morților”, fiind pomeniți toți ce au numele pornind de la cel al Preacuratei și doar la Sfânta Maria Mică (8 septembrie) erau sărbătoriți cei care poartă acest nume. Peste tot se fac, de altfel, parastase, slujbe de pomenire a morţilor, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Piaţa Sfatului fiind pomeniţi astăzi în primul rând ctitorii lăcaşului de cult (video 2). Numai că, de fapt, toate zilele în care sunt sărbătoriți sfinții sunt cele ale trecerii lor la cele veșnice (cu o singură excepție, în afară de Sf. Fecioară Maria, Sf. Ioan Botezătorul fiind sărbătorit și în ziua nașterii sale – 24 iunie).  Cu toate acestea, Sfânta Maria Mare este „prilej de mare bucurie și sărbătoare, acest praznic fiind cunoscut și sub numele de «Paștele din mijlocul verii». Este cea mai importantă sărbătoare închinată Maicii Domnului și dacă se cheamă sărbătoare înseamnă că este prilej de mare bucurie spirituală”, spun reprezentanţii Patriarhiei Române.
Singura „interdicţie” ar fi cea legată de petrecerile cu excese de orice fel.
Îl puteţi asculta (video 1) pe părintele protopop al Braşovului, pr. Gheorghe Dănuţ Benga, lămurind controversa menţionată şi încă una legată de această zi de sărbătoare. Acestea fiind zise, în județul Brașov, potrivit Direcţiei Judeţene Comunitare de Evidenţă a Persoanelor (DJCEP) Braşov, sunt 69.019 de sărbătoriţi astăzi: 59.206 femei cu numele Maria, Mariana, Mărioara, Mioara, Marilena, precum și 9.813 bărbați cu numele Marian, Marinică, Marinel, Marin. Conducerea DJCEP Brașov le urează pe această cale tuturor celor care își sărbătoresc onomastica multă sănătate și tradiționalul „La mulți ani!”.

Citiți și:

Tradiții de Sântă Mărie Mare, ca la mare sărbătoare

Slujbă specială în această seară. Adormirea Maicii Domnului – sărbătoare cu înainte-prăznuire

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button