Cultură

BRAŞOV. Expoziţie de cahle pictate transilvănene

  • Teracota-Medias-Viscri-32-5_255133.jpg
  • Teracota-Medias_255134.jpg
  • Teracota-Medias-Viscri-32-3_255135.jpg
  • Teracota-Medias-Viscri-32_255137.jpg
  • Sura-Viscri-32_255138.jpg
 

Asociaţia Cuimbold a adus la Viscri, în premieră, o selecţie de cahle pictate transilvănene din arhiva fabricii Teracota Mediaş, expoziţia făcând parte din evenimentele conexe ale Festivalului „Săptămâna Haferland”. Chiar dacă festivalul s-a încheiat ieri, expoziţia poate fi vizitată până în luna septembrie, de miercuri până duminică, în intervalul 13.00 – 20.00, cu intrare liberă. Expoziţia este găzduită de Viscri 32 (foto 6), o proprietate săsească restaurată atent care include, în prezent, Casa Albastră construită în 1912 şi o şură albă convertită într-un spaţiu dedicat gastronomiei transilvănene. Şura oferă prânzuri şi cine „farm-to-table” (din fermă direct pe masă) după reţete culese din Transilvania, păstrate ca odinioară sau reinterpretate. Ingredientele provin în cea mai mare parte de la mica reţea de furnizori responsabili,  familii de ţărani şi mici fermieri. Preparatele sunt gătite încet, uneori timp de mai multe ore şi în general la cuptor sau ceaun.

Teracota Mediaș este ultima fabrică de sobe cu cahle, presate și pictate manual din România. Această fabrică a păstrat vie tradiția breslelor transilvănene de meşteşugari, procedeul tehnologic de manufacturare a cahlelor de pământ ars fiind transmis de la o generație la alta. Din 1906, la Teracota Medias, fiecare cahlă este presată, finisată, glazurată și pictată manual.

Teracota Mediaș lucrează constant cu restauratori, organizații și investitori în patrimonial cultural precum Muzeul ASTRA Sibiu, Fundația Mihai Eminescu Trust, Experience Transylvania, conacul Apafi, Mălâncrav, conacul Banffy, Fundația Michael Schmidt s.a.

Asociaţia Culturală Cuimbold este o organizație non-guvernamentală care are ca scop promovarea industriilor creative și a patrimoniului material și imaterial din Romaâia. Imbold este totodată un generator de artă şi proiecte culturale care  îşi propune ca, prin evenimente cu vizibilitate ridicată, să aducă în lumină artiştii români contemporani, meșteri și meșteșugari și manufacturi cu importanță pentru patrimoniul cultural național.
Lucrările Teracota Mediaș au fost expuse de către Imbold la Romanian Design Week, Noaptea Albă a Galeriilor – NAG, la Castelul Cantacuzino, Acuarela și Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, Sibiu.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button