[ViDEO] „Comorile lăzilor de zestre din Poarta Carpaţilor”
Fundația Centrul de Ecologie Montană (CEM) a anunțat astăzi într-o conferință de presă demararea implementării proiectului cultural „Comorile lăzilor de zestre din Poarta Carpaților”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național în cadrul apelului de finanțare proiecte culturale sesiunea II/2018.
Potrivit Ramonei Ganea, managerul proiectului cultural „Comorile lăzilor de zestre din Poarta Carpaților”, acesta are ca scop realizarea unor activități culturale care să pună în valoare o parte însemnată din moștenirea culturală brașoveană și transilvăneană, aflată la confluența dintre Ardeal și Muntenia. Mai exact, este vorba despre patrimoniul cultural mobil și imaterial reprezentat de costumul tradițional din zona Bran-Moieciu-Fundata, denumită generic „Poarta Carpaților”, artefacte, meșteșuguri locale din zona artelor textile și nu numai. În acest sens, s-a demarat deja o acțiune de documentare cu caracter etnografic și vizual a costumelor tradiționale din această zonă, realizată de prof. dr. Ioan Prahoveanu, echipa CEM și un fotograf profesionist, fiind tipărită o broșură culturală etnografică, în fapt un adevărat album, în 500 de exemplare, în limba română și disponibilă gratuit și în format digital în limbile română, engleză și germană pe website-ul CEM. „Pe perioada proiectului se vor crea și două rute cultural-turistice de punere în valoare a unor puncte de interes din zonă, patru colecționari de costume și opt meșteșugari locali. Traseele vor fi popularizate prin intermediul unei hărți și prin două infotripuri. O spun cu tristețe, se pierd meșteșugurile tradiționale, se pierde peisajul autentic, chiar și patrimoniul construit este afectat, iar noi încercăm să oprim cumva această distrugere, această pierdere”, a explicat Michael Orleanu (video 1), președintele Fundației Centrul de Ecologie Montană. Alte activități prevăzute în proiect sunt realizarea unei baze de simboluri și motive culese de pe costume și vectorizate, care va fi disponbilă pe cem.ro, crearea unui album digital de fotografie etnografică și organizarea unei expoziții itinerante de fotografie, care să promoveze costumele tradiționale brănene. Prof. dr. Ioan Praoveanu (video 2), cunoscut istoric și cercetător etnograf al zonei Bran-Moieciu-Fundata, autor al unor importante lucrări etnografice și istorice despre patrimoniul cultural național și de monografii ale teritoriului Rucăr-Bran, a explicat că sintagma „port național” este „incorectă, costumul popular având o mare diversitate, fiind chiar în concurență, dar suferind influențele zonelor din jur, cum este cazul costumului feminin din Bran, unde fota este cea din Muscel, împrumutată din ținuta de mireasă a muscelencelor”, folosind ca exemplu manechinul pe care îl vedeți alături.
Meșteșuguri și obiceiuri tradiționale încă vii
Grupul-țintă avut în vedere de CEM este compus din acel segment al publicului amator de cultura tradițională, din turiștii români și străini care vizitează județul Brașov, cu precăderea zona Bran, și din comunitățile locale din Bran-Moieciu-Fundata. Prin acțiunile organizate în proiect, artizanii vor iniția publicul în tehnici străvechi din zona artelor textile tradiționale, punând în valoare motivele specifice acestor zone etnografice, a culorilor întâlnite în patrimoniul textil caracteristic Branului. Oportunitatea de cunoaștere a acestor elemente importante de patrimoniu local este dată de abordări alternative și neconvenționale de promovare, metodele alese având ca grup-țintă atât populația tânără, cât și persoanele adulte.
Nevoile identificate sunt gradul redus de cunoaștere a patrimoniului textil specific zonelor etnografice din Țara Bârsei, cu specificitate pe arealul Bran-Moieciu-Fundata, asemănările și deosebirile întâlnite între elemente care aveau același rol în viața brașovenilor, lipsa de relaționare a publicului cu artizanii locali. Promovarea patrimoniului cultural imaterial, a portului popular, a tradițiilor, meșteșugurilor și obieciurilor este de fapt nevoia de la care pleacă acest proiect. Prin abordarea unor mijloace diversificate de valorificare a patrimoniului, publicul va fi atras către cunoașterea identității culturale a acestor locuri. „Proiectul este un demers recuperator care se înscrie în acțiunea Centrului de Ecologie Montană de a pune în valoare într-un mod durabil patrimoniul natural și cultural al arealului amintit, concretizat în ultima perioadă prin inițiativa de desemnare a spațiului ca ecodestinația Poarta Carpaților, demers finalizat anul trecut, când am reușit și să închegăm o strategie în acest sens. Acțiunile proiectului vor asigura cadrul necesar menţinerii obiceiurilor şi tradiţiilor locale specifice zonei rurale din destinaţia Poarta Carpaţilor, prin crearea unor evenimente periodice care să aducă în spaţiul public obiceiurile tradiţionale încă vii, includerea şi promovarea meşterilor şi producătorilor tradiţionali în pachetele ecoturistice cu caracter cultural. Dorim să învățăm comunitatea locală de astăzi și turiștii care aleg județul Brașovul ca destinație turistică să aprecieze valoarea și diversitatea costumului tradițional din zona Bran-Moieciu-Fundata. Proiectul este relevant și pentru că promovează împărtăşirea de experienţe, asimilarea de cunoștințe despre cultura locală/națională și diseminarea acestora unui public cât mai larg”, a mai spus Orleanu.
Valoarea totală a proiectului, care se derulează în perioada iulie-noiembrie 2018, este de 65.929 lei, din care finanțarea nerambursabilă AFCN este de 54.854 lei, iar contribuția Fundației Centrul de Ecologie Montană este de 11.075 lei.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.