Cultură

[ViDEO] BRAŞOV. Explozie de muzică și bucurie la Sala „Patria”

 

A fost multă bucurie sâmbătă seara în Sala Patria, unde peste 100 de voci au cântat mai bine de o oră și jumătate muzică gospel. A fost bucuria pură de a cânta, dar mai ales de a cânta glorificându-l astfel pe Dumnezeu, înălțând o rugăciune plină de iubire și recunoștință. Concertul susținut de Corul „Gospel im Osten” din Stuttgart, dirijat de Thomas Dillenhöfer, cărora li s-au alăturat membrii Corului „Concentus” Brașov, dirijat de Marius Modiga, a fost ilustrarea sonoră strălucită a ceea ce înseamnă muzica gospel (gospel = evanghelie, veste bună) în zilele noastre. Muzica gospel îşi are originea în bisericile afroamericane din sud, în debutul veacului XX, fiind o combinaţie de imnuri religioase, cântări spirituale şi muzică folk specifică sudului, toate acestea înmănuncheate prin liantul liricii religioase a bucuriei şi sărbătorii. De asemenea, genul gospel s-a contopit cu alte genuri (creând în mod remarcabil genurile country gospel şi blues gospel, care au creat fundamentul pentru apariţia rock ‘n’ roll în anii 1950). Mai exact, gospel-ul este muzica bisericească a comunităţilor creştine afroamericane, în principal corală, caracterizată prin influenţe de jazz şi blues. Precursoarea gospel-ului a fost muzica de gen negro spiritual. Termenul gospel music se mai foloseşte azi şi cu semnificaţia lărgită, mai generală, de muzică creştină din zonele anglo-saxone sau/şi de muzică pop creştină.
Dirijorul Thomas Dillenhöfer s-a adresat în mai multe rânduri publicului care a umplut Sala Patria, explicând că ansamblul coral pe care îl conduce numără în total 600 de membri, activând în biserică (de altfel, multe dintre cântece au la bază texte biblice, iar unul dintre ele, Psalmul 140, a fost chiar citit de dirijor înainte de a fi cântat) și neavând activitate concertistică în săli de spectacol, ca un cor obișnuit. Printre cei circa 100 de coriști germani veniți la Brașov s-a aflat și unchiul dirijorului, Helmuth (doar așa a fost prezentat), care este originar din Brașov, emigrat de ceva vreme. Legătura cu Marius Modiga, dirijorul Corului „Concentus”, s-a creat rapid, după o scurtă corespondență electronică, Thomas Dillenhöfer și trei membri ai „Gospel im osten” venind anul trecut la Brașov pentru a studia „terenul”. Astfel s-a născut concertul cu intrare liberă de la Patria, în partea a doua a acestuia integrându-se perfect coriștii brașoveni printre colegii din Stuttgart. Dirijorul corului german a primit cadou un papion cu tricolorul românesc (înmânat de Marius Modiga, dar dăruit în numele tuturor) pe care l-a purtat până la finalul concertului. Final care s-a prelungit cu două bisuri, spre încântarea spectatorilor ce au ținut ritmul pe tot parcursul, au cântat și au dansat cu entuziasm. A fost o seară memorabilă pentru toți cei prezenți, coriștii și dirijorul din Stuttgart fiind uimiți și copleșiți de căldura cu care au fost primiți și aplaudați.

Vă oferim câteva clipuri video pentru a vă delecta.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button