BRAȘOV. Expoziția despre torționarii novembriștilor a revenit în fața Casei Sfatului
Documente din dosarul anchetei asupra participanților la Revolta anticomunistă din 15 noiembrie 1987 de la Brașov, fotografii cu anchetatorii – reprezentanți ai securității și miliției, și cu o parte dintre muncitorii anchetați pot fi văzute pe 30 de panouri aflate în fața Muzeului Județean de Istorie din Piața Sfatului, în cadrul expoziției „Acțiunea «1511». Revolta de la Brașov din 15 noiembrie 1987 în arhivele Securității”.
Expoziția, care a fost vernisată la împlinirea a 30 de ani de la Revolta anticomunistă a muncitorilor de la uzina de autocamioane Steagu Roșu, din 15 Noiembrie 1987, a fost strânsă într-un colț odată cu pregătirile pentru aprinderea luminilor de Sărbători, dar acum a revenit în fața Casei Sfatului.
Oana Demetriade, cercetător în cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, care a pus la dispoziție o parte dintre documente, a explicat că „securitatea a luat deciziile, a instrumentat și coordonat ancheta, făcând-o la un moment dat sub acoperirea miliției, pentru că, în România anilor ’80, nu mai exista oponență politică”.
„Este o enigmă în continuare de ce doar 61 și nu 62, și nu 47de persoane au fost condamnate după Revolta din 15 noiembrie 1987, pentru infracțiuni de drept comun. Pe o parte a panourilor din expoziție veți vedea detalii despre anchetă și cu ordinele clare ale Securității. Am indicat câțiva dintre ofițerii pe care o parte dintre dumneavoastră îi recunoașteți din timpul anchetei. Securitatea a fost implicată în represiune după data de 3 decembrie 1987, în deportări. Am exemplificat câteva metode ale securității: tehnica operativă, filajul, interceptarea. Revolta de la Brașov a însemnat pentru Securitate și un motiv de a înăspri reglementările represive, astfel că, la jumătatea anului 1988, dă un ordin de represalii dure împotriva unor manifestări de masă, care vor fi puse în aplicare la Revoluția din 1989”, a afirmat Oana Demetriade.
Ordinele venite de la eșalonul superior al Securității în legătură cu participanții la Revolta din 1987 erau puse în practică de șefii din județe, iar în expoziție pot fi văzute rezoluțiile pe care le puneau pe aceste ordine, unele foarte dure, care exprimau foarte exact că cei deportați după anchetă erau urmăriți pas cu pas.
Securitatea urmărea corespondența, se asigura să nu fie lăsați să revină în Brașov din locurile unde erau deportați și infiltra informatori.Un număr de 400 de ofițeri de Securitate au participat la urmărirea celor deportați, aproape 100 de anchetatori au fost implicați, dar și 22 de procurori, care au anchetat participanții la Revolta anticomunistă, a mai precizat reprezentanta Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.
Un panou din expoziție prezintă articole din presa internațională referitoare la eveniment „și nu la ce credea Nicolae Ceaușescu că s-a întâmplat la Brașov, adică 130 de derbedei de la autocamioane care au ieșit și au făcut scandal și atât””, a punctat Oana Demetriade.
„Vă felicit că, la 30 de ani, ați reușit să faceți aceste manifestări și să faceți din Revolta din 15 noiembrie 1987 ceea ce e, de fapt, o sărbătoare a orașului. Din punctul meu de vedere, ar trebui să fie a doua sărbătoare a orașului Brașov”, a subliniat, la vernisaj, sursa citată.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.