BRAȘOV. Crucea șaguniană pentru un preot nonagenar și Cvintetul Anatoly
Sute de creştini, printre care şi oficialităţi civile şi militare, s-au adunat astăzi la Biserica Sf. Nicolae din Şcheii Braşovului pentru a lua parte la hram. Așa cum obișnuiește de ani buni, Mitropolitul Ardealului, ÎPS Dr. Laurenţiu Streza, a venit pentru a sluji Sf. Liturghie. Alături de preoţii parohi ai lăcaşului de cult şcheian, Vasile Prodea şi Ioan Herda, au fost slujitori ai altor biserici ortodoxe din Braşov și din împrejurimi, în frunte cu protopopul Brașovului, pr. Gheorghe Dănuț Benga. În primele rânduri s-au aflat prefectul Brașovului, Marian Rasaliu, și președintele Consiliului Județean, Adrian Veștea, dar și reprezentanți ai Junilor din Șcheii Brașovului. În cuvântul său de învăţătură, mitropolitul a ţinut să le spună credincioşilor, în primul rând, cât de important este să urmeze exemplul Sfântului Nicolae, adică să dăruiască din puţinul lor şi semenilor, evocând cazuri grave, familii cu copii, bătrâni, de pe tot cuprinsul eparhiei, care au mare nevoie de ajutor. „Când daţi ceva cuiva sau ajutaţi cu bani, le faceţi o mare bucurie celor necăjiţi, celor lipsiţi sau celor care sunt trişti. Sfântul Ierarh Nicolae a devenit datorită milostivirii sale depline și blândeții sale un model pentru noi toți. El a salvat trei fete ale unui părinte care era aproape să le vândă. El este un model desăvârșit al unui program spiritual pe care trebuie să-l avem și care este foarte ușor de împlinit. În timpul postului nu trebuie doar să ne abținem de la anumite mâncăruri, ci trebuie să înmulțim darul lui Dumnezeu, pentru că El ne dă sănătate, ne-a ajutat să avem un loc de muncă și trebuie să-I fim recunoscători și să ajutăm și aproapele aflat în nevoi”, a mai spus ÎPS Laurenţiu Streza, iar mulți credincioși i-au urmat îndemnul și au donat în cutiile pentru copii, de Sf. Nicolae.
Rugăciune de pomenire pentru Regele Mihai
La final, ÎPS Mitropolit Laurențiu a oferit distincția „Crucea șaguniană pentru preoți” unuia dintre preoții care au mărturisit credința ortodoxă în timpul comunismului și a avut de suferit timp de trei ani și jumătate în temniță pentru curajul său și pentru devotamentul față de Biserica străbună. Părintele Gheorghe Ramba, ajuns la venerabila vârstă de 94 de ani, a primit distincția din partea ierarhului împreună cu binecuvântarea arhierească și recunoștința față de sacrificiul său în numele lui Hristos.
Aceeași distincție au primit-o și cei cinci membri ai grupului vocal „Anatoly” din Brașov. Cvintetul „Anatoly” a fost apreciat pentru activitatea întreagă din acești ani în care a înfrumusețat slujbele arhierești, hramurile și sărbătorile parohiale din Arhiepiscopia Sibiului, dar și pentru mărturisirea credinței ortodoxe în spațiul laic.
O scurtă rugăciune de pomenire a fost rostită pentru Regele Mihai, plecat marți la cele veșnice.
Dată fiind prezența ierarhului, hramul nu s-a mai încheiat cu înconjurarea bisericii, ci doar cu miruirea celor prezenţi. După parastasul de cuviinţă, credincioșii au primit darurile sfinte şi bucatele pregătite pentru sătbătoarea bisericii: colivă, colac şi vin, dar şi pachete cu daruri de „milostenie”. Din păcate, deşi şcheienii sunt cunoscuţi, printre altele, pentru decenţa lor, nu a lipsit „sfânta” îmbulzeală.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.