[ViDEO] BRAȘOV. „Novembriștii”, eroi și de benzi desenate
De o săptămână, în școlile din Brașov, la orele de istorie, elevii de gimnaziu au parte de „lecții” inedite, în care eroii unui moment istoric de o valoare copleșitoare vin în fața lor să le spună povestea pe care ei au făurit-o cu un curaj nebun. Sunt „novembriștii”, eroii din 15 Noiembrie 1987, care aduc cu ei și le distribuie copiilor albumul de benzi desenate „Braşov 15 Noiembrie 1987 – doi ani prea devreme” (50 pagini color) editat de Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, ca parte a proiectului Brașov 1987. Pentru ca totul să fie mai fascinant, în fața lor vine și autorul benzilor desenate, talentatul artist Mihai Grăjdeanu, născut chiar în 1987. În timp ce novembriștii narează și le indică elevilor la ce pagină găsesc ilustrat ceea ce li se spune, Mihai Grăjdeanu desenează, recompunând coperta albumului, ce reproduce imaginea celebrului „om cu cască albă”, Aurică Geneti, încălecând poarta ferecată a uzinei de autocamioane în spatele căreia se vede mulțimea de muncitori revoltați. „Pentru ca istoria să fie mai accesibilă elevilor, în şcoli a fost distribuită cartea de benzi desenate «Braşov 1987. Doi ani prea devreme», realizată de Mihai Grăjdeanu, şi, împreună cu reprezentanţii Asociaţiei 15 Noiembrie, mergem prin şcoli, astfel încât elevii să vadă «pe viu» eroii”, a explicat Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov, căruia îi aparține proiectul.
Istoria în benzi desenate i-a încântat pe copii
El a răspuns celor care acuză faptul că un album de bandă desenată aruncă în derizoriu încărcătură emoțională a unui eveniment de talia revoltei muncitorilor brașoveni, că nu se poate aniversa un moment istoric prin „Arici Pogonici”. „Un album de bandă desenată reprezintă un mijloc de comunicare pe cale grafică, alcătuit cu ajutorul imaginilor și a cuvintelor, în scopul de a ilustra un fir narativ. Acesta este destinat tuturor vârstelor, în funcţie de subiectul abordat și poate fi aplicat și folosit în orice domeniu: învățământ, cercetare, implicare civică, muzee, galerii de artă etc.”, a fost replica istoricului.
Iar copiii și novembriștii îi dau dreptate. Elevii (în particular cei din clasa a VII-a B, de la Școala Gimnazială 27 „Anatol Ghermanschi” la a căror lecție am asistat ieri) s-au arătat foarte entuziasmați de lecția de istorie vie, de albumul de benzi desenate color și le-au pus multe întrebări eroilor și artistului. La rândul lor, aceștia au fost încântați de interesul pe care l-au arătat copiii, de întrebările pertinente pe care le-au adresat și i-au provocat pe elevi să continue povestea așa cum și-o imaginează ei.
Ce spune autorul despre proiect vedeți în video.
„Brașov 1987. Doi ani prea devreme”
Mihai Ionuţ Grăjdeanu va susţine astăzi (la 30 de ani de la revolta din Braşov), un atelier special de benzi desenate cu elevi de la Şcoala Populară de Artă din Braşov. Desenele vor fi prezentate într-o expoziţie, ca un prim pas pentru Salonul de bandă desenată privind istoria recentă a oraşului, un proiect pe care Nicolae Pepene vrea să îl deruleze în următorii ani. Atelierele și lecțiile se desfăşoară până în 17 noiembrie.
Mihai Ionuţ Grăjdeanu, autor prolific de bandă desenată şi romane grafice, este implicat în multiple proiecte editoriale, precum „Legendele Dacilor” si „Comics Didactic”. Participă la expoziţii personale şi de grup în ţară şi peste hotare. A reprezentat România la Festivalul Internaţional de Benzi Desenate din Bruxelles (2016) şi Salonul de Benzi Desenate din Veles, Macedonia (2017), unde a primit Premiul organizatorilor.
Desenele din album, suplinind lipsa fotografiilor, apar și în documentarul „Brașov 1987. Doi ani prea devreme”, ce va fi proiectat astăzi, în cadrul Galei Brașov 1987 de la Sala Reduta. Filmul, în regia lui Liviu Tofan, este produs de Muzeul Județean de Istorie Brașov și Televiziunea Română, cu sprijinul Consiliului Județean Brașov și a fost prezentat în avanpremieră, într-o versiune mai scurtă, la Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov.
Citiți și:
BRAȘOV. Iohannis vine la celebrarea revoltei din 15 Noiembrie 1987
BRAȘOV 1987-2017 va fi „o aniversare, nu o comemorare”
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.