Cultură

BRAȘOV. Spectacole și workshop de dans contemporan

 

Centrul Cultural German organizează „perform(d)ance – Zilele Dansului Contemporan la Brașov”, o manifestare dedicată dansului contemporan, aflată la prima ediție.  Evenimentul are loc la Centrul Reduta în Brașov. Festivalul, care a început joi, presupune trei spectacole de dans  și un workshop dedicat amatorilor. Titlul evenimentului e un joc de cuvinte între performance și dance, ambele forme prezente în dansul contemporan ca forme de manifestare. Un performance este un act artistic în care se folosește corpul în fața unui public pentru a transmite un mesaj. Un performance este un spectacol ne-tradițional, poate fi orice, poate îngloba multi-media și muzică de orice fel.

„Dansul are ca alfabet mișcarea corporală. Ea poate fi lentă sau rapidă, poate fi în planul de sus de jos sau la mijloc, se poate exprima prin poziția spațială. Mișcarea poate fi controlată sau mai puțin controlată. Ea devine mai puternică atunci când e repetitivă. Poate fi exprimată ca un vector prin mișcări în jurul propriei axe sau mișcări rectilinii, practic dansul desenează în aer. Dansul contemporan este o formă de manifestare care este orientată mai mult spre simplificare și mai puțin pe estetică. El este deseori categorisit ca greu de înțeles, dar se străduiește să ajungă la esență ca o statuie a lui Brâncuși”, spun organizatorii.

Iată câteva cuvinte despre spectacolele din cadrul programului:

„Deleted Scenes” (Scene șterse) este un spectacol produs în Germania, care vine în premieră în Brașov și România. Spectacolul este regizat de Sergiu Matiș, un român care s-a mutat în Germania în 1999. În aceste spectacol el urmărește să pună într-o arhivă și anarhivă (de la anarhie) dansuri nedansate, obiceiuri pierdute și ritmuri adânci provenite dintr-o apă întunecată. Scena este locul de exprimare acestor falsificări ale realității.

„Counterbody” este un spectacol de dans, instalație și muzică în care toate elementele pot fi privite ca particule în mișcare permanentă, permutabile și paralele. Conform coregrafei Simona Deaconescu, spectacolul caută un corp nou care funcționează pe principiul contradicțiilor, o combinație tensionată de fragilitate și super putere, alienat și conectat cu exteriorul, dezorganizat și fluid, capabil să aboarbă și să transforme fluxul de informație în moduri halucinante.

Pe lângă spectacole, perform(d)ance propune două workshopuri care se vor desfășura în zilele de sâmbătă și duminică. Atelierele sunt conduse de Mihaela Dancs, câștigătoare a premiului CNDB coregraful anului în 2014. Ea a inițiat atelierele pentru amatori „Totul pentru endorfine”, unde ideea de bază este că mișcare și dansul fac fericit pe oricine.

Intrarea este liberă la toate aceste evenimente.

perform(d)ance – zilele dansului contemporan la Brașov este un proiect cultural organizat de Centrul Cultural German, finanțat din bugetul municipiului Brașov. Printre parteneri se numără Institutul Goethe, Centrul Cultural Reduta, Laborazon.

Program perform(d)ance

Deleted Scenes, 28 octombrie, ora 19.00, Centrul Cultural Reduta
Realizator: Sergiu Matis
Cu: Martin Hansen, Diletta Sperman, Sergiu Matis

Counterbody, 29 octombrie, ora 19, Centrul Cultural Reduta
Dramaturgia și suportul curatorial: Olivia Nițiș
Coregrafia: Simona Deaconescu
Cu:  Alexandra Bălășoiu, Andreea Belu, Corina Tătărău, Denis Bolborea, George Alexandru Pleșca, Georgeta Corca, Marian „Franke” Octavian şi Simona Dabija
Workshop „Totul pentru endorfine”, 28-29 oct, 10.30-13.30, Centrul Cultural Reduta Cu: Mihaela Dancs


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button