BRAȘOV. Peste 2.000 de participanţi la jocurile medievale organizate în Zona Metropolitană
Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov a organizat în perioada 15 iunie – 9 septembrie 2017 o serie de 18 evenimente culturale, în Zona Metropolitană Brașov. Evenimentele au avut loc în cadrul perioadei de sustenabilitate a proiectului „Legendele Ţării Bârsei. Promovarea potenţialului turistic al Ţării Bârsei”, finanțat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. În vederea promovării produsului turistic „Ţara Bârsei – Mica Transilvanie”, 18 evenimente denumite „Legendele Ţării Bârsei” au fost organizate în fiecare dintre cele 18 localităţi ale Zonei Metropolitane Braşov: Braşov, Codlea, Predeal, Râşnov, Zărnești, Ghimbav, Săcele, Bod, Hălchiu, Feldioara, Budila, Sânpetru, Hărman, Prejmer, Tărlungeni, Crizbav, Vulcan, Cristian.
Programul evenimentului „Legendele Ţării Bârsei” a fost construit pe un concept profesionist inedit, inspirat din istoria, cultura și arta Țării Bârsei. Au fost organizate trei tipuri de jocuri interactive. Scopul lor a fost descoperirea patrimoniului istoric și natural local, folosind și elemente din jocuri atestate în Europa medievală. Sursa documentară principală a proiectului este albumul istoric „Legendele Țării Bârsei” (autori Nicolae Pepene și Bogdan Florin Popovici), lucrare premiată în anul 2013 de Fundația Magazin Istoric și Banca Națională a României cu premiul „I. C. Filitti”.
Programul evenimentului a fost structurat pe trei registre de jocuri diferite. Jocul cu zar „Coroana Țării Bârsei” a oferit o incursiune fermecătoare în istoria Țării Bârsei, în care personajele legendelor locale au ajutat sau împiedicat jucătorii să străbată Mica Transilvanie. Jocurile pentru copii „Asediul Cetății”, „Jocul Tătarului” și „Jocul coloniștilor” sunt jocuri de echipă, inspirate din jocuri tradiționale, cu regulamente adaptate într-un mod interactiv și educativ la istoria Țării Bârsei. Vânătoarea comorilor „Țării Bârsei” este un joc de echipă care s-a adresat familiilor, dar și echipelor de adulți și copii organizate ad-hoc. Jocul a avut un traseu personalizat pentru fiecare localitate a Țării Bârsei, cu etape documentate din patrimoniul istoric și natural local.
Peste 2. 000 de turiști și localnici au descoperit prin joc și joacă istoria și tradițiile Țării Bârsei, în cadrul evenimentelor. Mai mult decât atât, aceștia au primit materiale de informare, realizate în cadrul proiectului și reeditate pe perioada de sustenabilitate (ghid turistic, pliante-hărți, DVD film istoric, album istoric).
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.