Cultură

BRAŞOV. Uniforma şcolară aduce uniformizare?

 

Studenții de la Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania – programul Studii Americane se prezintă astăzi în faţa liceenilor cu reprezentații de teatru interactiv pentru elevi. De la 11.30 are loc prima reprezentație publică a două scenete, „Uniformizarea”  și „Cina cea de taină”.  „Tinerii pun din nou în dezbatere, cu această ocazie, valori culturale și practici instituționale curente în societatea românească. Prima este o scenetă în care tema de dezbatere o reprezintă uniforma școlară, ce probleme ale sistemul educațional rezolvă și ce probleme NU rezolvă adoptarea acesteia. A doua scenetă aduce în prim-plan relația cu tehnologia digitală, evidențiind un larg spectru de atitudini, de la criticism radical la dependență necondiționată”, explică dr. Angela Dobrescu, sociolog, coordonator al Grupului de Iniţiativă locală (GIL) Corona, organizatorul evenimentului.  
Întâlnirea cu publicul va avea loc în Sala festivă a Colegiului Național Aprily Lajos din Brașov (foto – accesul în sală se face pe După Ziduri).
Studenții din anul III (an terminal) de la secția Studii Americane (Departamentul Studii culturale, Facultatea de Litere) din cadrul Universității Transilvania din Brașov vor susține reprezentațiile în fața unui public format din elevi, cadre didactice și alte persoane interesate să participe. Scenetele au fost elaborate ca rezultat al parcurgerii cursului de Management cultural, susținut în anul universitar curent, pentru studenții secției menționate, de dr. Angela Dobrescu, sociolog, manager cultural.

„Cina cea de taină” cu smartphone-ul în mână

„Uniformizarea” ia ca pretext situația în care introducerea uniformei la două săptămâni după începerea anului școlar duce la apariția unui conflict pro-contra uniformă între majoritatea elevilor clasei a XII-a și direcțiunea unui liceu. Sceneta are în distribuție următorii studenți: Șerban Cernat, Teodora Spătaru, Alexandru Grigore, Iustin Rotaru, Robert Roter, Denisa Cimpoieș, Ioana Aftanasă, Andreea Boca, Alexandra Achim.
„Cina cea de taină” are ca pretext o cină de familie în care participanții de diferite vârste din familia Slătculescu și invitații lor ajung să poarte discuții aprinse în jurul utilizării tehnologiei digitale. Diferitele comportamente sociale determinate de apelul la aceste mijloace de comunicare are avocați pro și contra la fel de interesanți. Studenții cuprinși în distribuția celei de a doua scenete sunt: Clara Nicolescu, Bogdan Manolache, Bogdan Urdea, Teodora Sintion, Dănuț Anghelescu, Adina Huiu, Iulia Bratu, Melania Boacă.
Intervenția socială prin teatru-dezbatere are la bază un concept-pilot dezvoltat de Asociația Grupul pentru Inițiativă Locală (GIL) Corona din Brașov, care începând cu anul 2016 și-a asumat misiunea de a aduce în atenția publică diferite teme și probleme sociale prin intermediul reprezentațiilor comunitare de teatru interactiv.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button