Cultură

BRAŞOV. Foştii pionieri de la „Crai Nou” au ajuns la jubileu

 

Ansamblul folcloric „Crai Nou” aniversează o jumătate de veac de existenţă, printr-un eveniment special, sâmbătă, începând cu ora 10.00. Pe scena Centrului Cultural Reduta, spectatorii vor avea ocazia să vadă actuali, dar şi foşti membri ai Ansamblului, care vor prezenta dansuri special pregătite pentru acest eveniment. Tot la Reduta va fi şi o expoziţie cu fotografii de peste 30 de ani cu Ansamblul, dar vor fi expuse şi diplomele sau trofeele obţinute. „Am dorit neapărat ca acest moment, această aniversare să nu treacă neobservată, având în vedere că multe generaţii de copii au trecut prin acest ansamblu şi au fost chiar pasionaţi. Sâmbătă, la spectacol o să vedeţi dansatori de vârste foarte diferite, diferenţe între ei sunt de 30 de ani”, spune prof. Benone Pepine, coregraf.
Ansamblul Crai Nou a luat fiinţă în vara anului 1967, la iniţiativa Organizaţiei de pionieri reprezentată la acel timp de Ioan Calaican şi de marele maestru, regretatul Corneliu Vasiliu. Ansamblul a fost un fenomen încă de la început, îşi amintesc foştii membri. La început erau mai puţin de 50 de membri. Acum, Ansamblul are 80 de membri, în trei niveluri diferite.

Încă de la început, activitatea ansamblului a fost deosebită. A participat festivaluri şi concursuri precum cel din Franţa, de la Dijon. În timp, a devenit o adevărată pepinieră pentru alte ansambluri. Ansamblul a fost condus până în anul 1980 de Lucia Constantinescu – coregraf şi de Nicolae Bica – dirijor. În perioada 1980-1990 conducerea muzicală a fost asigurată de Victor Ionescu, iar coregrafia de prof. Benone Pepine. A fost o perioadă fără participări externe, însă Ansamblul s-a afirmat prin spectacole deosebite susţinute în ţară şi pe plan local. „În decursul anilor au fost susţinute chiar câte două spectacole, la sfârşit de săptămână, la Sala Sporturilor, cu Sava Negrean Brudaşcu Drăgan Muntean, Ioan Bocşa, Furdui Iancu, Viorel Costin, Florica Bradu”, îşi aminteşte prof. Victor Ionescu, profesor de instrumente populare şi folclor Liceul de Muzică Braşov.
Din anul 1990 şi până astăzi conducerea muzicală este asigurată de prof. Petrişor Varga, iar coregrafia de prof. Benone Pepine. „Crai Nou” este ansamblul Palatului Copiilor Braşov. „Sunt mândră că putem organiza un asemenea eveniment, un aport deosebit avându-l domnul profesor Pepine Benone, care este sufletul acestui spectacol aniversar, care a reunit foşti şi actuali membri ai Ansamblului folcloric Crai Nou, de-a lungul anilor promovând şi transmiţând prin viu grai tradiţia dansului popular românesc”, a spus prof. Mihaela Lăutar, director Palatul Copiilor Braşov.
Intrarea la spectacolul de sâmbătă este liberă.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button