Cultură

[ViDEO] BRAŞOV. Muzeul de Istorie este prima instituţie culturală care a câştigat finanţare CE

 

„Am fost cetăţean al oraşului Stalin” este un proiect care implică şase oraşe europene ce au purtat numele dictatorului. Proiectul a demarat anul trecut, dar până acum a fost derulat doar în „bucătăria” istoricilor. Din această lună sunt invitaţi să participe şi „cetăţenii oraşului Stalin”, în speţă braşovenii, atât cei tineri cât și cei care au amintiri din perioada 1950 – 1960 când numele orașului Brașov a fost schimbat în Orașul Stalin. Iar în toamnă se vor culege şi „roadele”.

În 21 iunie 2016, Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură (EACEA) a Comisiei Europene a publicat proiectele câștigătoare pentru programul „Europa pentru Cetățeni”, Componenta 1 „Memorie istorică europeană”. Au fost selectate 38 de proiecte din 26 țări. Pentru prima oară unul dintre câștigători a fost și o instituție culturală din România: Muzeul Județean de Istorie Brașov, condus de Nicolae Pepene (video 1 şi 2)- Singurul proiect românesc finanțat de Comisia Europeană pe componenta „Memorie istorică europeană”, proiectul „I was citizen of Stalin town / Am fost cetățeanul Orașului Stalin al Muzeului Județean de Istorie Brașov” este și primul proiect cu finanțare de la Comisia Europeană câștigat de o instituție culturală brașoveană. Muzeul braşovean vrea să recupereze memoria istorică din oraşele care au purtat numele dictatorului I.V. Stalin. Proiectul e implementat împreună cu partenerii săi: Muzeul Național de Istorie al Albaniei, Universitatea Dunaújváros (Ungaria), Muzeul Regional de Istorie Varna (Bulgaria), Katowice Miasto Ogrodów (Polonia), Arhivele Naționale ale Ungariei, European Network Remembrance and Solidarity (Polonia), Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc – IICCMER.

Accentul cade pe istoriile personale

Proiectul „I was citizen of Stalin town” prezintă, prin intermediul activităților sale, un episod însemnat din istoria Europei și a lumii, respectiv influența regimului totalitar stalinist asupra societăților civile din țările comuniste ale Europei Centrale și de Est, și modul cum prin aplicarea principiului luptei de clasă socială au fost ostracizate numeroase categorii de cetățeni ai orașelor care au primit numele dictatorului Stalin. Deşi au fost mai multe oraşe rebotezate, în această reţea sunt cuprinse Braşov, Katowice (Polonia), Dunaújváros (Ungaria), Varna (Bulgaria), Eisenhüttenstadt (Germania) şi Kucove (Albania). „Mulți dintre cei care au trăit dramele regimurilor staliniste au devenit după 1989 cetățenii Uniunii Europene de azi și au beneficiat de valorile Europei unite, respectiv de libertate, egalitate și bunăstare, concomitent cu încurajarea dezbaterii publice și a dialogului intercultural. Experiența acestora va fi valorificată în cadrul atelierelor proiectului desfășurate în fostele orașe Stalin din Europa de Est prin invitarea unor supraviețuitori ai regimurilor staliniste ale căror istorii și experiențe trăite vor fi impărtășite participanților. Abordarea pune accentul pe experiența personală a cetățenilor orașelor Stalin, pe fapte de viață cotidiană, «mici istorii» prin care adolescenții, tinerii și adulții din zilele noastre, care nu au trăit dramele acelei perioade, pot înțelege, mai ușor, consecințele instaurării regimurilor totalitare asupra valorilor europene și bunăstării cetățenilor europeni”, a explicat Nicolae Pepene, managerul Muzeului Judeţean de Istorie.

Caravană prin cartierele oraşului

În fiecare din aceste oraşe se va desfăşura în perioada mai – octombrie 2017 o campanie de documentare şi colectare de obiecte relevante pentru perioada istorică amintită mai sus, dar şi de mărturii, pe componenta de istorie orală. Pentru această parte, partener al muzeului braşovean a devenit Universitatea „Transilvania”, prin Facultatea de Sociologie şi Comunicare. „Studenţii noştri au deja o «istorie» câţiva ani de colaborare cu muzeul, ca voluntari la Noaptea Muzeelor, iar în acest an unii dintre studenţi se vor implica şi în acest proiect, vor fi la standul de prezentare şi promovare a acestuia şi vor continua ca voluntari în caravana prin cartierele braşovene. Vor participa la colectarea de obiecte care documentează perioada şi la consemnarea de mărturii, studenţii sociologi sunt specializaţi în istorie orală”, a precizat Florin Nechita (video 3), cadru didactic al facultăţii menţionate. Foarte importante pentru proiect – mai spune Nicolae Pepene – sunt atelierele organizate cu cei mai activi participanți ai acestor campanii din fiecare ţară, fiecare oraş al rețelei fiind gazdă pentru câte un atelier internațional. Atelierele se vor desfășura în perioada august – octombrie 2017. La Brașov va avea loc școala de vară a proiectului, în august 2017. Proiectul se va finaliza cu expoziții în fiecare oraş al rețelei şi o expoziție itinerantă.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button