[ViDEO] BRAŞOV. Tabără gratuită pentru copiii care vor să înveţe meşteşuguri
Dorind să-i aducă pe copiii brașoveni cât mai aproape de arta tradițională şi să-i smulgă din lumea lor ce se învârte mai mult în jurul tehnologiei, Agenția Metropolitană Brașov (AMB) va organiza în vacanța de vară o tabără de creație artizanală, intitulată „Micii artizani din Țara Bârsei”.
60 de copii cu vârste între 13 şi 16 ani vor deprinde meşteşuguri tradiţionale, în două serii ale unei tabere de vară, de la artişti locali care îi vor învăţa tot ce ştiu. Înscrierile în taberele „Micii artizani din Ţara Bârsei” se fac în perioada 15 aprilie – 15 mai. Taberele sunt parte a proiectului cultural „Meșteșuguri și tradiții urbane în Țara Bârsei”.
Acțiunea culturală urmărește promovarea unor vechi meșteșuguri din Brașov și Țara Bârsei în rândul elevilor brașoveni și a localnicilor, prin interacțiunea acestora cu artizanii de azi, creatori care duc mai departe arta meșteșugărească tradițională din sud-estul Transilvaniei. Proiectul se concentrează în principal pe promovarea creativității, excelenței și inovării în forma de exprimare artistică și culturală și creează o punte de legătură între patrimoniul cultural existent, în forma sa imaterială, și educație – aceasta din urmă făcând referire la cunoașterea și familiarizarea cu arta tradițională, aducerea în prim plan a multitudinii formelor de manifestare ale acesteia în atenția tinerilor și copiilor de astăzi. Proiectul a început din februarie, iar în perioada martie-aprilie, 480 de elevi din opt şcoli din municipiu au avut parte de lecţii de educaţie culturală. „M-am dus cu imagini pentru a face prezentarea mai atractivă şi au putut vedea lăzile de breaslă, obiectele pe care muzeul le posedă în ce priveşte istoricul breslelor braşovene şi când am ajuns să le arăt şi fotografiile obiectelor pe care ei le vor face au devenit extrem de interesaţi. A fost o încântare să văd că sunt atenţi şi că le-am stârnit interesul, de ne-am trezit cu ei în vizită la muzeu”, a spus Cristina Tănase (video 2), muzeograf la Muzeul Judeţean de Istorie Braşov.
Încep înscrierile
Înscrieri pentru tabără se fac în perioada 15 aprilie – 15 mai, pe pagina de facebook „Micii artizani din Tara Barsei”. Elevii înscriși vor fi selectaţi pe baza unui formular, însoţit de o scrisoare de motivare, de maxim o pagină, în care să-i convingă pe organizatori că doresc şi sunt cei mai potriviţi să devină micii artizani. Tabăra este gratuită şi va fi organizată în vacanţa de vară, în două serii de câte două săptămâni, la Bastionul Ţesătorilor, care aparţine de Muzeul de Istorie. „Pe lângă sesiunile de educaţie culturală, de istorie, elevii vor învăţa să mânuiască propriu-zis unelte specifice şi vor învăţa meşteşuguri cum ar fi crearea de păpuşi din materiale textile, împletirea de fire naturale, crestături în lemn, mânuirea lutului şi pictura pe sticlă în stil scheian”, a precizat Ramona Ganea (video 1), responsabil comunicare proiect.
Elevii participanți vor lucra sub îndrumarea creatorilor artizani produse meșteșugărești în cadrul a cinci ateliere: păpuși de pânză (Doina Nistor), crestături în lemn (Sorin Manesa Burloiu), împletire fire naturale (Gabriela Bularca), ceramică figurativă (Ioan Craioveanu) și pictură pe sticlă în tehnica Șchei (Corneliu Prișcu Sculean). Cei cinci artizani sunt membri ai Asociația Creatorilor de Artă Tradițională și Contemporană Brașov.
Expoziţie cu lucrările copiilor
Întreaga activitate a copiilor care vor participa la tabără va fi prezentată printr-o expoziție, după 15 septembrie 2017, unde organizatorii estimează participarea a peste 500 de localnici și turiști. Aceștia vor avea ocazia să admire produse artizanale create de micii artizani brașoveni, colecții de costume tradiționale din Țara Bârsei, o expoziție de fotografie etnografică, vor putea participa la demonstrații practice susținute de creatori și meșteri locali etc. Micii artizani vor deveni, astfel, păstrători ai unor tradiţii ce altfel riscă să se piardă. Iar tabăra îi va lua pe copii din faţa tabletelor şi a calculatorului. „Aceste meşteşuguri se vor pierde, dacă nu le dăm atenţie, încă nu sunt pierdute. Tinerii noştri au şanse – într-o lume aşa de gonită şi grăbită – să întâlnească – măcar – o altă lume în care timpul stă pe loc, nu contează cât lucrezi, contează produsul finit şi ce investeşti în el”, a punctat Doina Nistor (video 3), vicepreşedinta Asociației Creatorilor de Artă Tradițională și Contemporană Brașov.
Proiectul este iniţiat de Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă şi este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Partenerii AMB sunt Muzeul Judeţean de Istorie, Asociația Creatorilor de Artă Tradițională și Contemporană Brașov şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Braşov. Valoarea totală a proiectului este de 63.137 lei, din care finanțarea nerambursabilă AFCN este de 49.745 lei, iar contribuția AMB este de 13.392 lei.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.