[ViDEO] BRAȘOV. Documente vechi de 100 de ani, transcrise de studenții Universității Transilvania, la competiția Transcribathon. GALERIE FOTO și VIDEO
Lansată ieri la București, la Biblioteca Națională a României, campania europeană online Transcribathon a continuat azi la Brașov, la Biblioteca Județeană, unde 12 studenți de la Facultatea de Litere a Universității Transilvania au luat startul pentru transcrierea documentelor personale din perioada Primului Război Mondial.
Potrivit regulamentului, timp de 48 de ore, tinerii vor transcrie o cantitate însemnată de documente „la prima mână” – manuscrise românești, scrisori, jurnale, din perioada războiului.
La Brașov au fost de față doi reprezentanți ai „Europeana 1914-1918”, din Germania și Olanda, care au vorbit despre proiect, au arătat cât de mult s-a lucrat la scanarea documentelor din 22 de țări, precum și cât de important este accesul și transcrierea documentelor manuscrise. (vezi video 1, cu Frank Drauschke, engleză – română)
Cei 12 studenti brașoveni s-au împărțit pe echipe și lucrează în special la transcrierea paginilor din cele trei jurnale de război ale lui Dumitru Nistor, soldat năsăudean înrolat în marina austro-ungară din 1912. În 1914, el se afla pe vasul „SMS Kaiserin Elisabeta” în Marea Chinei când a fost capturat de japonezi, petrecând războiul în lagăre de prizonieri. În acea perioadă, marinarul năsăudean a scris jurnalele, însoțite de desene și poezii, caietele fiind digitalizate de Biblioteca Județeană Cluj. Aceste manuscrise reprezintă una dintre cele mai valoroase contribuții românești la „Europeana 1914-1918”. (vezi video 2 cu Frank Drauschke, engleză – română)
Organizatorii competiției invită românii să acceseze biblioteca digitală „Europeana 1014 – 1918” dedicată Primului RăzboinMondial, care colecționează, digitalizează și expune consemnări legate de război din întreaga Europă.
Așadar, vorbim de o platformă digitală europeană pentru patrimoniul cultural care adună și oferă acces liber la peste 53 de milioane de itemi digitizați din peste 3.500 de biblioteci, arhive, colecții audio-vizuale și muzee din Europa. Sursele variază, de la cărți, fotografii și tablouri, până la transmisii de televiziune și obiecte 3D.
Europeana încurajează și promovează refolosirea creativă a vastelor colecții de patrimoniu, în cadrul educației, cercetării, turismului și a industriilor creative.
Competiția online Transcribathon Romania va continua mâine cu evenimentele din Sibiu și Cluj-Napoca și se va încheia sâmbătă, 25 martie, când va avea loc premierea.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.